Na posljednjoj Skupštini udruge Vir bez podjela, većinom glasova nazočnih donesena je odluka o provođenju velikog prosvjeda protiv institucionalnog reketa u Zagrebu ispred zgrade DORH-a, priopćeno je iz te udruge.

Predsjednik udruge Vir bez podjela Frane Vučetić uvodno je objasnio razloge za takav čin riječima kako se upravo DORH pokazao neučinkovitim kada je u pitanju progon počinitelja kaznenih djela s otoka Vira. Istaknuto je kako predmeti koji se tiču argumentiranih kaznenih prijava prema počiniteljima na Viru, čekaju godinama na bilo kakvo postupanje, kako se često prebacuje loptica odgovornosti na druge institucije kao što je pr. USKOK, no u konačnici nema nikakvih konkretnih rezultata.

Strankama u postupku onemogućuje se uvid u spis po okončanu izvida, USKOK ne podiže optužnice, ne reagira se na krivotvorenje dokumentacije suprotne strane i sve to rezultira činjenicom da višestruki počinitelji kaznenih djela na Viru ostaju nekažnjeni i nastavljaju kršiti zakone.

Žitelji otoka Vira razočarani su takvim odnosom državnih institucija (DORH, USKOK, POLICIJA, SUDSTVO) prema prekršiteljima zakona, a stječe se i dojam kako pred zakonom nisu svi jednaki već neki, očito, uživaju određene privilegije. Sve te državne institucije jedinstvene su u kontroli štete lokalnih moćnika i njihovih koalicijskih partnera na vlasti. Kako pr. objasniti činjenicu da ni dvije godine nakon terorističkog čina blokade Virskog mosta, Kristijan Kapović nije kazneno odgovarao pred nadležnim sudom?

Svjedoci smo krađe izbora, maltretiranja članova uže obitelji članova udruge Vir bez podjela, zataškavanju i nepoduzimanju mjera nakon primitivnih napada na te iste članove obitelji, pretresima kuća s ciljem zastrašivanja. Kao da to nije dosta, DORH i ostale državne institucije unatoč konkretnim saznanjima nepotrebno odugovlače s pokretanjem odgovarajućih postupaka, potiču krivotvorenje službene dokumentacije s krivotvorenim pečatima.

Oni koji se usude javno progovoriti o kriminalu na Viru, nerijetko budu predmetom istraživanja raznoraznih inspekcija, uskraćuju im se temeljna ljudska prava!

Kako bismo upozorili cijelu hrvatsku javnost i potaknuli odgovorne da svoj posao obavljaju u skladu sa važećim zakonima, a sve kako bi opravdali svoje postojanje i plaće koje primaju na teret poreznih obveznika, udruga Vir bez podjela će sa svojim brojnim partnerima organizirati veliki prosvjed protiv institucionalnog reketa u Zagrebu ispred zgrade DORH-a u drugoj polovici listopada. Stoga je i formiran Organizacijski odbor za organiziranje prosvjed a kojeg su većinom glasova imenovani Frane Vučetić, Jadranka Okreša, Igor Vučetić i Željka Crnjak.

Po dobivanju potrebnih odobrenja vezano uz prosvjed, bit ćete pravodobno obaviješteni o terminu održavanja prosvjeda.