Zadarski Vodovod lani je imao nešto više od tri tisuće ovršnih prijedloga, ukupna bruto potraživanja od 57 milijuna kuna, te je uloženo pet milijuna kuna u rekonstrukciju vodovodne mreže, naveo je među ostalim Tomislav Matek, direktor Vodovoda u izvještaju o poslovanju u 2019. godini. Matek je istaknuo i kako im je trošak struje lani bio veći za tri milijuna kuna nego prethodne godine.

Vodovod je završio poslovanje s 52 tisuće kuna. Međutim, još uvijek spada među sustave s najvećim gubicima vode. U Vodovodu s 296 zaposlenih, najmanja je plaća 4.000 - 4.500 kuna, kazao je Matek na vijećničko pitanje.

NK Zadar jedan je od vjerovnika Vodovoda za neplaćene račune od 427 tisuća kuna. Taj dug NK Zadar prema Vodovodu prebijen je s tri posto udjela u nogometnom klubu, koji će završiti u stečaju. Isto je i s 1.6 posto temeljnog kapitala kojeg Vodovod ima u KK Zadar.

SDP-ov vijećnik Erol Gaši imao je primjedbe na lošu komunikaciju s krajnjim korisnicima, na što je ukazao i Nadzorni odbor Vodovoda s predsjednikom Robertinom Dujelom. Gaši je podsjetio na trodnevno šikljanje vode u Petrčanima, gdje je djelatnik Vodovoda, prema riječima Gašija, bio neugodan prema građaninu koji, kao i svi, plaćaju visoke račune za vodu.

- Vi ste sigurno neki inženjer kada znate da se to može odmah riješiti, komentirao je djelatnik Vodovoda sugestiju mještana Petrčana. U četvrtak je padala kiša, u petak su došle sve državne službe. Poslijepodne se pojavio Vodovod i vrlo brzo riješio problem, a trebalo je proći tri dana. Koliko je vode iscurilo?, Gašijevo je pitanje bez odgovora. On je istaknuo i kako direktor o tome nije imao istinitu informaciju. A da je komunikacija s građanima loša, potvrđuje i recenzija od 2.1 koliko je od građana dobio Vodovod.

Gaši je podsjetio i na slučaj Babinduba, kada je direktor Vodovoda izjavio da je bio zavrnut ventil te na činjenicu kako je punih 12 dana trajala zamućenost vode, a građanima je račun isti.

Matek je za slučaj Petrčane rekao da je njihov kvar, ali bila je kiša i dogodilo se na cijevi koja otječe u more pa je, prema riječima direktora Vodovoda, malo ružno izgledalo.

- Za Babindub panika se digla u nedjelju. Riješili smo sutradan. Do problema je došlo kod radova na podvožnjaku. Radnik s tog gradilišta zatvorio je ventil, odgovorio je Matek na primjedbu Gašija.