Međunarodni dan svijesti o gubicima hrane i otpadu u utorak 29. rujna 2020. godine obilježiti će se u Pakoštanima akcijom čišćenja obalnog pojasa plaže Pilatuša od 9 do 11 sati te prigodnim programom nakon akcije od 11 do 12.30 sati. U sklopu programa održati će se eko kviz i kreativna radionica izrade ekoloških natpisa za djecu i odrasle. Ovom akcijom Općina Pakoštane priključiti će se u prva obilježavanja ovoga datuma kojega je Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila 2019. godine.

Međunarodni dan svijesti o gubicima hrane i otpadu obilježava se s ciljem razvoja svijesti o važnosti odgovorne potrošnje i proizvodnje kako bi se na međunarodnoj razini doprinijelo borbi protiv gladi i klimatskih promjena. Na svjetskoj razini čak jedna trećina hrane proizvedene za ljudsku prehranu gubi se ili propada, a što iznosi oko 1.3 milijarde tona godišnje. Akcija čišćenja i prateći prigodni program u Pakoštanima doprinijeti će podizanju razine svijesti o ovome problemu te ostalim izazovima s kojima se kao društvo na lokalnoj i globalnoj razini suočavamo po pitanju gospodarenja otpadom.

Akcija je jedna u nizu aktivnosti koje se provode u sklopu projekta „Nije mi teško - zajedno za čisti okoliš i očuvanu prirodu" financiranog iz bespovratnih sredstava Kohezijskog fonda u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Nositelj projekta je Grad Biograd na Moru. U realizaciji projekta kao partneri sudjeluju Općina Pakoštane, Općina Polača, Općina Stankovci i Općina Lišane Ostrovičke. Cilj ovoga projekta je informirati građane o konceptu kružnog gospodarstva i ulozi gospodarenja otpadom te utjecati na razvoj ekološke svijesti i usvajanje navika potrebnih za odgovorno postupanje s otpadom i učinkovito upravljanje resursima. Ukupna vrijednost projekta je 511.042,35 kuna, dok su prihvatljivi troškovi 503.887,00 kuna.

Više informacija o projektu i aktivnostima: www.nijemitesko.hr