Planinarsko društvo Belveder i Stanica planinarskih vodiča Zadar nakon višemjesečnog zatišja u nedjelju organiziraju planinarski izlet u Park prirode Vransko jezero. Za početak jesenske sezone planinari su odbrali manje zahtjevnu rutu, koja ide drvenom poučne staze „Ptice Vranskog jezera" u Ornitološkom rezervatu, nakon čega se ide u obilazak Maškovića hana, starog grada Vrana, izvora Pećina i vidikovca iznad izvora. Nakon kraeće stanke vozilima se prebacuju do parkinga na Kamenjaku, odakle kreće obilazak Poučne botaničke staze (3-4 sata), Mernjača - ponton Bašinka - Orlja draga - vidikovac Kamenjak - Poučna staza vidikovac Kamenjak. Predviđeni završetak izleta je u 17.30 sati.

- Putujući Jadranskom magistralom po sjevernoj Dalmaciji, između dva poviješću bogata grada Zadra i Šibenika ukazat će vam se prirodni fenomen blizine dva jednako lijepa, a opet, toliko različita plavetnila. S jedne strane razvedena jadranska obala, poznata po svojoj primamljivoj ljepoti i čistoći, a sa druge, najveće prirodno jezero u Hrvatskoj. Kao jedno od rijetkih, gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica vodarica, sa izvorima pitke vode te područje osebujnih specifičnosti i bioraznolikosti 21.07.1999. g. Vransko jezero sa okolnim područjem proglašeno je Parkom prirode. Granice Parka smještene su između Pirovca i Pakoštana. Park je velik 57 km2, a najveći dio 30,02 km2 odnosi se na Vransko jezero položeno u pravcu sjeverozapad-jugoistok i pružajući se paralelno s morskom obalom od koje je mjestimično udaljen manje od kilometra. Po svom položaju i karakteristikama specifično je u Hrvatskoj ali i na širem europskom prostoru. Ono je zapravo kraško polje ispunjeno boćatom vodom i predstavlja kriptodepresiju, navodi se u opisu izleta.

Okupljanje je na parkiralištu LIDL-a u Biogradu na Moru u 10 sati, a svi izletnici sami organiziraju svoj prijevoz. Za izlet je potrebna standardna planinarska oprema, planinarska obuća, odjeća sukladno vremenskoj prognozi, čeona lampa. Hrana i piće se nose u ruksaku, kao i najmanje dvije litre vode za piće. Obvezni su dokumenti važeća planinarska iskaznica, te osobna i zdravstvena iskaznica. Kotizacija za starije od 18 godina je 20 kuna, uz 15 kuna za ulaznicu u PP Vransko jezero. Zabranjeno je uznemiravanje životinja, branje cvijeća i drugih biljaka, te bacanje otpada po okolišu.