Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar sudjelovala je na međužupanijskoj smotri GLOBE, održanoj 1. listopada 2020. godine.

Sve škole su prikazale svoje GLOBE aktivnosti kroz proteklu godinu dana. Zadarska škola je u ukupnom poretku osvojila 3. mjesto, a 1. mjesto u kategoriji srednjih škola.

- Takav stalan uspjeh zadržavamo zahvaljujući svim globovcima škole. Bravo za tri GLOBE djevojke iz 3.c razreda koje će predstaviti i projekt iz područja meteorologije na državnoj smotri. Jedan poseban veliki BRAVO za sve marljive ekipe koje su s voditeljicom programa, Marinom Sambolek, odradile svoj veliki posao!, kažu iz škole.

Zamisao o znanstveno obrazovnom programu GLOBE (Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša) obznanio je na Dan planeta Zemlje 1994. godine tadašnji američki potpredsjednik Al Gore. Na isti je dan 1995. godine program eksperimentalno pokrenut u SAD, a vlade mnogih zemalja diljem svijeta tih su dana s američkim predstavnicima potpisale sporazume o provođenju programa GLOBE. Program predviđa redovita i kontinuirana učenička mjerenja i opažanja u neposrednom okolišu škole, u području atmosfere, vode, tla i pokrova. Prikupljeni se rezultati unose u zajedničku bazu podataka, koja je otvorena i dostupna svim posjetiteljima.