Svetkovina sv. Šimuna, zaštitnika Grada Zadra, svečano se slavi u četvrtak 8. listopada u crkvi sv. Šime u Zadru. Koncelebrirano misno slavlje u 11 sati predvodi umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović. Svečano misno slavlje u 19 sati predvodi šibenski biskup Tomislav Rogić.

Mise toga dana su u 7, 8.30 i u 17 sati (misa s blagoslovom djece). Proslavi svetkovine prethodi uočnica sv. Šimuna. Svečanu Večernju u srijedu 7. listopada u 19 sati u crkvi sv. Šime predvodi mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije i upravitelj svetišta sv. Šimuna. U petak, 9. listopada misa je u 8 sati a u 18 sati misa za bolesnike.

Raka sv. Šimuna otvorena je na svetkovinu i kroz osminu od proslave blagdana. U škrinji iznad glavnog oltara u crkvi sv. Šime, navode iz Nadbiskupije, nalazi se neraspadnuto tijelo proroka Šimuna kojega spominje Luka u evanđelju, opisujući kako je tijekom prikazanja u jeruzalemskom hramu, četrdeseti dan od njegovog rođenja, u djetetu Isusu Šimun prepoznao Mesiju te ga je držao na svojim rukama.