Svetkovina sv. Šimuna, zaštitnika Grada Zadra kojega puk Zadarske nadbiskupije časti već osam stoljeća, počela je sinoć Svečanom Večernjom u crkvi Sv. Šime u Zadru. Liturgiju je predvodio mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije i upravitelj Svetišta sv. Šimuna, a danas se nastavila dvama svečanim misnim slavljima, koja predvode umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović i šibenski biskup Tomislav Rogić. Nakon Večernje, svećenici i puk počastili su moći, neraspadnuto tijelo sv. Šimuna, koje se nalazi u škrinji iznad glavnog oltara u crkvi Sv. Šime.

Proroka Šimuna spominje evanđelist Luka kada opisuje susret Marije, Josipa i Isusa, kada su ga došli prikazati u jeruzalemski hram četrdeseti dan nakon Isusova rođenja. Šimunu je objavljeno da neće umrijeti dok ne vidi onoga koga je cijeli život čekao. Dočekavši taj milosni trenutak izrekao je poznate riječi: „Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj, u miru! Ta vidješe oči moje spasenje tvoje". Kao i svake godine, na njegov dan, Zadar iskazuje vjernost svome zaštitniku okupljajući se u njegovoj crkvi, časteći njegovo tijelo, odakle već stoljećima prati narod u njegovim životnim radostima i žalostima.

- Slavlje našega zaštitnika stavlja pred nas sasvim konkretno pitanje: Živimo li i mi danas poput starca Šimuna: moleći, posteći, prikazujući i iščekujući dolazak našega Spasitelja? Čime hranimo svoju vjeru? Kako živimo svoje poslanje kršćanina u svijetu? Danas smo pozvani promisliti o našim životima, o vrijednostima koje živimo ili ne živimo. Vjera je ona koja pokreće ili bi trebala pokretati naša srca, jačati duh, krijepiti snagu i poticati na djelovanje u ustrajnosti i potpunom predanju Božjoj volji, istaknuo je mons. Lenkić.

- Utecimo se svetom Šimunu pod zagovor i zaštitu, kao i tolikih stoljeća. Neka nam sveti Šimun isprosi potrebne milosti za ovo naše uzburkano vrijeme, da nam pomogne bolje Boga upoznati, Bogu se ponizno prikloniti, ljudsko dostojanstvo poštivati, obitelji sačuvati, Domovinu voljeti, u svakom čovjeku brata prepoznati i za vječni spas duše brinuti, potaknuo je mons. Lenkić.

U crkvi sv. Šime danas je na rasporedu pet misa - nakon jutarnjih u 7 i 8.30 sati, te koncelebriranog misnog slavlja koje u 11 sati predvodi umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović, u 17 sati održat će se misa s blagoslovom djece, a svečano misno slavlje u 19 sati predvodi šibenski biskup Tomislav Rogić.