Općina Vrsi u procesu je izrade dokumentacije za megaprojekt koji bi trebao stvoriti preduvjete za turistički rasti i razvoj - suvremenu i sofisticiranu luku „Mulo".

- Aktivno radimo na projektu više od godinu dana i sad smo otprilike na pola puta što se potrebne dokumentacije tiče. Do sad smo pribavili idejno rješenje, elaborat i pozitivno mišljenje o utjecaju zahvata na okoliš. Također ishodili smo i maritimnu studiju koja obuhvaća navigacijska i meteorološko-oceanografska obilježja akvatorija, tehničko-tehnološka obilježja obale te plovnih objekata koji će uplovljavati, mjere maritimne sigurnosti tijekom manevriranja i boravka plovila na mjestu priveza, te u konačnici postupke u izvanrednim okolnostima. Na potrebnu dokumentaciju i dozvole do sad smo investirali preko dvjesto tisuća kuna, a prema procjenama očekujemo kako će do kraja biti utrošeno pola milijuna kuna, kaže načelnik općine Luka Perinić, otkrivajući izgled nove luke.

- U luci će biti dostupno stotinu vezova - na glavnom i pomoćnom lukobranu te unutar lučkog bazena. Za plovila manja od šest metara osiguran je sedamdeset i jedan vez, dok za plovila čija duljina ide od osam do deset metara predviđeno je deset vezova. Za plovila od deset do dvanaest metara planirana su tri veza, dok je za brodice od dvanaest do četrnaest metara osigurano pet vezova, pojašnjava načelnik.

Ljetni sezonski vez koji će nalaziti s vanjskih strana glavnog i pomoćnog lukobrana, pružit će mirnu luku za jedanaest plovila u duljini od šest do šesnaest metara, dok je za stalni vez plovnog objekta osigurano osamdeset i devet mjesta. Uskoro će se pristupiti geoistraživačkim radovima podmorja te u konačnici ishoditi lokacijsku dozvolu za radove.

Izgradnja i uređenje nove luke uvelike će pomoći lokalnom stanovništvu koje posjeduje sve više plovila, dok broj vezova godinama ostaje nepromijenjen i uz to će otvoriti put prema povećanju konkurentnosti na tržištu, poručuju iz Općine Vrsi.