Pobjednici velikog izbora za Najbolji grad u kategorijama gospodarstvo, demografija i obrazovanje i kvaliteta života te Šampiona EU fondova proglasit će se danas, 20. listopada.

Za razliku od prošle godine kada su se u okviru izbora Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos najboljih gradova birala tri najbolja grada u povlačenju novca iz fondova Europske unije, odnosno birali su se najbolji u kategoriji velikih, srednjih i malih gradova, u ovogodišnjem izboru objedinjene su sve tri kategorije i nagrada i titula idu samo jednom gradu. A za nju se u finalu bore dosadašnji pobjednici Zadar i Križevci te Rijeka, Virovitica i Zagreb.

Gradovi su to, naime, koji su u posljednje tri godine najviše prepoznali važnost i potencijal korištenja EU fondova u financiranju svojih projekata, neki među njima iz godine u godinu potvrđuju lidersku poziciju u tom prilično bitnom zamašnjaku razvitka.

Efikasnim i uspješnim korištenjem EU fondova Grad Zadar treću se godinu zaredom plasirao u samo finale izbora za "Šampiona EU fondova", u kojemu ove godine brani naslov. Trenutno provode EU projekte vrijednosti veće od 250 mil. kuna, od kojih i nekolicinu kapitalnih strateških projekata usmjerenih na održivi urbani razvoj, zaštitu i očuvanje okoliša s naglaskom na održivo upravljanje vodnim resursima, revitalizaciju kulturne baštine i razvoj poslovne infrastrukture, razvoj i implementaciju pametnih prometnih rješenja upotrebom novih tehnologija.

Među projektima gradonačelnik Branko Dukić i njegov tim s Narodnog trga ističu - Implementaciju pametnih prometnih rješenja upotrebom novih tehnologija te IKT Zadar Urban Mobility 4.0 (ZUM 4.0). Ukupna vrijednost projekta iznosi 14,8 mil. kuna. Ono predstavlja prekretnicu u uspostavi sustava pametnog upravljanja prometom i uključuje implementaciju sustava elektroničke naplate u javnom prijevozu, sustava pametnog parkiranja, kao i sustava informiranja u prometu i javnom prijevozu putem mobilne aplikacije u realnom vremenu i centralnog informacijskog sustava.

Razvoj i implementacija inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcija prometnice s prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu (ITS), drugi je značajan projekt, vrijedan 35 mil. kuna. Uvođenjem ITS-a u urbanoj sredini Grada Zadra fokus je na uspostavi adaptivnog reguliranja prometom s ciljem osiguranja najbolje moguće mobilnosti u stvarnom vremenu. Rekonstrukcijom prometnica na glavnim cestovnim pravcima grada u prvi će se plan staviti nužna prioritizacija vozila javnog gradskog prijevoza i izgraditi biciklistička staza, a sve s ciljem povećanja učinkovitosti prometnog sustava urbanog područja Zadar. Novi pametni sustav prometa omogućit će efikasnije upravljanje prometom, bolju informiranost vozača, optimizaciju prometnih tokova te integraciju s postojećim sustavima prometovanja.

NETWAP - NETwork of small "in situ" WAste Prevention and management intiatives, ukupne vrijednosti 11.,1 mil. kuna, još je jedan kapitalan projekt kojim se može pohvaliti lanjski šampion među velikim gradovima u privlačenju EU sredstava. Osim ulaganja u objekte, Grad poseban značaj pridaje uvođenju održivih rješenja za korištenje i upravljanje morskim dobrom kao jednim od najvrjednijih njegovih resursa. Projekt NETWAP usmjeren je na podizanje svijesti o potrebi zaštite i očuvanja morskog okoliša te suočavanje s potencijalnim štetama pomorskog okoliša na odabranim lokacijama. Razvijeni i izrađeni model gospodarenja otpadom testirat će se i provesti kroz pilot aktivnost na otoku Istu gdje će se postaviti mini mobilna kompostana za biorazgradivi otpad, koja služi za različite ekološke namjene u poljoprivredi. U sklopu projekta postavljen je i SeaBIN - specijalizirani uređaj koji filtrira morsku vodu skupljajući plastiku, mikroplastiku, deterdžente, ulja i ostale materijale s površine, sprječavajući ih da otplutaju na otvoreno more i naštete morskoj flori i fauni.

Ukupne vrijednosti projekta 39,9 mil. kuna, brownfield lokalitet u samom središtu Zadra, kao bivši vojni kompleks u ulici Stjepana Radića, rekonstruira se i ponovno stavlja u funkciju kako bi se postojeći, trenutno neiskorišteni, derutni i zapušteni objekt obnovom revitalizirao u Centar za mlade i služio zajednici. Primjer je to uspješne suradnje Grada kao jedinice lokalne samouprave s predstavnicima nezavisne kulturne scene i civilnog sektora.

Grad Zadar još od 2014., uz pomoć sredstava Europskih fondova, intenzivno ulaže u zaštićenu nepokretnu kulturnu baštinu čime se revitaliziraju i obnavljaju dobra od iznimnog kulturno-povijesnog značaja za Grad Zadar, Republiku Hrvatsku i svjetsku kulturnu baštinu. Projektom ZADAR BAŠTINI kreira se novi integrirani kulturno-turistički proizvod destinacije kroz ulaganje veće od 66 mil. kuna usmjerenim na obnovu Providurove palače i UNESCO-om zaštićenih Bedema zadarskih pobuna. Upisom Bedema na popis svjetske kulturne baštine, prepoznata je iznimna vrijednost i značaj kulturno-povijesne baštine grada, a koji je ovo nepokretno kulturno dobro učinio nezaobilaznom točkom na popisu znamenitosti cjelokupne regije, ističu iz Zadra.