Nakon potpisa ugovora o suradnji, LaudatoTV počeo je producirati videopriloge iz Zadarske nadbiskupije. U srijedu je tako zadarski nadbiskupi predsjednik HBK Želimir Puljić komentirao odluku Hrvatske biskupske konferencije da se odriče 22 milijuna kuna, što predstavlja 10 % od ukupnoga iznosa za 2020. godinu, koji je bio namijenjen za djelovanje Katoličke Crkve u Hrvatskoj, temeljem ugovora između Svete Stolice i Hrvatske.

- Najprije, moram reći, ta je vijest stara barem pet mjeseci. Ali, kako nam nije stalo do neke reklame, a objavljivanje te vijesti bilo je u prigodi susreta koji smo imali s predsjednikom Vlade RH i predsjednicom Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade RH, Ninom Obuljen Koržinek. Na tom susretu bio je i ministar financija RH (Zdravko Marić) i on se javno zahvalio na toj gesti koju smo mi predložili. Ali, nismo mi ovlašteni da tako nešto činimo, nego je naš prijedlog morao ići u Vatikan jer su Ugovor sklopili država Vatikan i država Hrvatska. Pa je moralo doći odobrenje od kardinala Pietra Parolina, državnog tajnika Svete Stolice, koji je to zaista s radošću odobrio. Dapače, kardinal Parolin pohvalio nas je kad smo zajedno s njim bili na susretu u Splitu i u razgovoru s premijerom Plenkovićem također je pohvalio tu gestu, rekao je Puljić, spominjući kako se 2009. godine odrekla 50 milijuna kuna, slično kao 2011., 2012.... Nije prikladno i u duhu Evanđelja, moram to isto tako reći, hvaliti se dobrim djelima, jer Evanđelje savjetuje: "neka ne zna ljevica što čini desnica". U tom kontekstu, ova je vijest malo zakasnila, baš zato što ono što Crkva čini, ne čini radi reklame i pohvale, nego radi potrebe.


View on YouTube

- Htjeli smo time sudjelovati u ublažavanju trenutačne krize koja je pogodila naše društvo, ne samo pojavom pandemije koronavirusa nego i teškim zemljotresom koji je pogodio naš glavni grad Zagreb. Pa smo u tom kontekstu učinili još neke pozitivne stvari, darovnice, ali nemojte to shvatiti kao pohvalu ili hvalu, nego samo da ljudi, vjernici, građani, osjete da Crkva dijeli i suosjeća sa svima koji su u potrebi. U tom razdoblju, od početka pandemije kad je nedostajalo određenih medicinskih sredstava, smatrali smo potrebnim barem velikim bolnicama nešto darovati. Pa smo im dali određenu novčanu pomoć, da mogu nabavljati što je potrebno. Tada je bio problem s maskama i s dezinficijensima. Tako smo darovali bolnicama u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Također smo htjeli sudjelovati u pomoći ljudima, odnosno institucijama, osobito crkvenim institucijama u Zagrebu, koje su pogođene teškim potresom. Mnoge, pogotovo redovničke zajednice, ostale su bez krova nad glavom.

Puljić je komentirao i proces povrata imovine koji je također prisutan u odnosu i dijalogu između države i Crkve.

- Na zadnjem sastanku u Vladi RH sa strane premijera Plenkovića i njegovih suradnika bilo mi je pozitivno to da se ustali godišnje okupljanje. Nije Crkva željna imovine, nego želi opravdati ovu pomoć koju država pruža, na temelju oduzete imovine. Nije to glavni teret i pitanje, svakako su tema razgovora i druge teme koje se mogu rješavati samo ako se ljudi sastaju. Premijer je to predložio, mi smo to rado usvojili: da će se Komisija za odnose s vjerskim zajednicama sastajati barem dvaput godišnje, pa da vidimo dokle smo došli, što možemo učiniti, što treba učiniti. U tom kontekstu, radujem se toj budućoj suradnji i rješavanju određenih pitanja i u projektima gdje možemo zajednički sudjelovati.