Na razini Društva Crvenog križa Zadarske županije, povodom Dana darivatelja krvi koji se obilježava 25. listopada, u hotelu Kolovare održana je svečanost dodjele priznanja za jubilarne darivatelje krvi. Priznanja je primilo 36 darivatelja, među kojima su i trojica rekordera-veterana sa 100 darivanja.

Ovogodišnji laureati krv su darovali ukupno 2016 puta, a to su sljedeći: Vera Brajković, Branka Ivanković, Radojka Knežević, Dijana Rakvin i Verica Vidov (35 darivanja), Marijan Antonina, Franči Bukša, Mile Erlić, Vladimir Govorčin, Ante Grginović, Mladen Ilić, Damir Jović, Marijan Kolanović, Ivica Memeti, Dario Mišlov, Damir Mrkela, Ivica Nemarić, Neven Pantalon, Miro Pavić, Srećko Perinić, Josip Petrov, Ivan Predovan, Saša Režan, Roko Sikrić i Senko Slobođanac (50 darivanja); Mirjana Dominis, Katica Laznja i Sanja Paleka (55 darivanja); Michael Vernik, Nikica Zidarević, Zvonko Mijić, Ivan Rakvin i Alan Medić (75 darivanja); Damir Memeti, Jakov Sorić i Željko Obranović (100 darivanja).

- Krv darujem 38 godina, godišnje oko 3-4 puta. Nije mi ove godine bilo teško ni zbog korone, krv uvijek darujem s posebnom radošću. Volim spašavati, ako ne dajem krv, u sebi osjećam pritisak. To je za mene kao dobra droga, sa smješkom govori prvi ovogodišnji jubilarac Damir Memeti koji je na humanu stranu povukao i sina koji je dobio nagradu za 50 darivanja krvi.

Svečanosti je prisustvovao i drugi jubilarac Jakov Sorić:

- Prvi put je darivanje došlo slučajno, jednu djevojčicu smo spašavali i trebalo je krvi. Uvijek imam na umu da će možda i meni jednom trebati, kaže ovaj humanitarac koji je krv darovao krv 102 puta kroz 42 godine.

Potrebe OB Zadar za krvnim pripavcima u prosjeku su od pet i pol do šest tisuća doza, Unatoč korona krizi u prvih devet mjeseci prikupljeno je 4800 doza krvi, doznali smo od ravnatelja Crvenog križa Bore Galca.

Na nesebičnom i plemenitom djelu naj humanitarcima Zadarske županije zahvalili su predsjednik Društva Crvenog križa Zadarske županije Rade Šimičević, ravnatelj Crvenog križa Bore Galac, zamjenik župana Šime Vicković, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Bernard Maruna i pročelnik Ureda gradonačelnika Neven Klarin.