Nevjerojatno je, ali istinito da nadležni, odnosno oni koji su pisali izjavu gradonačelnika Branka Dukića o tome kako se (ne)će riješiti problem zbrinjavanja otpada, ne znaju kad će biti završen Centar za gospodaranje otpadom (CGO) u Biljanima.

Po onom što je objavljeno na stranici Grada Zadra, nakon sastanka s ministrom Tomislavom Ćorićem, ispada da Centar samo što nije gotov jer će biti uspostavljen 2021. godine. Međutim, Centar koji je još u projektiranju, trebao bi se, prema ugovoru s tvrtkom RIKO, završiti krajem 2022. godine. Grad Zadar je u proračunu rezervirao skoro 10 milijuna kuna za sufinanciranje CGO Biljane, a u prvoj polovici ove godine potrošeno je svega 186 tisuća kuna.

A do tada - 2021. godine prema očitovanju Gradonačelnika, ukupno 18 jedinica lokalne samouprave ima obvezu pronaći privremeno rješenje za prijelazno razdoblje.

Za inspekcijsko rješenje o zatvaranju deponije Diklo, donesenom u rujnu, rok je bio 90 dana. Nitko nije posumnjao kako taj rok neće biti "sveto pismo", ali je politički dogovoreno da se Diklo ne smije zatvoriti prije polovice iduće godine. Lokalni izbori su u svibnju, a potrošen kapacitet deponije Diklo u listopadu 2020. rok je za koji se znalo još 2016. godine, kada je predstavljena studija o sanaciji.

Krajem siječnja 2019. godine razmatralo se proširenje deponije u Diklu

Politički je bio neuspješan pokušaj da se proširi deponija za još jednu kasetu, kao što će politički biti škakljivo da se smeće do 2023. godine, kada je realno očekivati da profunkcionira Centar u Biljanima, odlaže na jednu od lokacija koje su se u najvećoj tajnosti razmatrale na sastanku s ministrom Tomislavom Ćorićem.

Još je važnija najava gradonačelnika Dukića kako je "Grad Zadar zbog korona krize odgodio uvođenje novog sustava naplate odvoza otpada". Dukić bi se tek o tome trebao očitivati građanima pred gradskim vijećnicima.