Zadarska oporba pokušala je danas izlaskom sa sjednice srušiti kvorum i tako onemogućiti donošenje Izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja stambeno-poslovnog naselja uz Murvičku ulicu. Radi se o prostoru nekadašnje Vinilplastike koje će postati stambeno-poslovna zona, a oporbeni vijećnici smatraju da se radi o daljnjoj betonizaciji grada te "mutnim poslovima".

Kako smo ranije pisali, teren je otkupila zagrebačka tvrtka BMP ASSET, kojom upravljaju Željko Petković, Mateo Borojević i Zdenko Međimorec. Gradskom vijeću uputili su prijedlog odluke o izmjeni DPU, kojega bi oni sami financirali. Iako je preporuka sudova da planove izrađuju jedinice lokalne samouprave, jer se time jamči zaštita javnog interesa, gradovi i općine često taj trošak prepuštaju investitoru, koji onda može maksimalno opteretiti postojeće prostorne resurse.

- Je li se itko zapitao koliko ima zelenih površina oko već postojećih zgrada na ovom području Tu će biti veliki broj stanova za obitelji, hoće li se djeca igrati na cesti ili će imati sebi prilagođene sadržaje?. Ovim se nastavlja betonizacija a da se o parkovima ne vodi računa, rekao je Ivan Matešić (SDP).

Elvira Sterle (HDZ) predložila je da se sugerira da zgrade ne budu sivo-bijele kao većina izgrađenih u posljednje vrijeme, a Kristijan Kovačević da se ispita tko je stvarni investitor te radi li se o pranju novca.

- Investitor traži izmjene jer želi više profita, a nije ga briga za javni interes i zelenilo, što je za njega legitimno. Zbog toga postoji preporuka da se izbjegava da investitori plaćaju izradu planova. Pretpostavljam da se katnost neće dirati, pa će se umanjiti poslovne zone a povećati stambene, istaknuo je Antonio Baus (Akcija mladih).

Pročelnik Darko Kasap rekao je da bi se i on složio s većim zonama zelenila, ali to nije moguće napraviti bez novca i bez određenih zakonskih okvira.

- Plan za Murvičku cestu, kada bude napravljen, bit će na javnoj raspravi, svi će biti pozvani za sudjelovanje u prijedlozima i preporukama. Nije ni ovakav prostor kakav je tamo sada nešto što služi na čast Gradu Zadru. Treba dati šansu vlasnicima da prezentiraju što žele napraviti u gabaritima u kojima je moguća izgradnja. Bio bih sretniji kada bi se tlocrtno "pojedenog" prostora dogodio jedan visoki neboder, ostalo bi više zelenila, ali u planu nije moguće. Neke stvari će se moći popraviti podzemnim garažama i sličnim intervencijama u javnom interesu.
Kada se trebalo pristupiti glasovanju, odjednom su "isparili" oporbeni vijećnici. Ali ni vladajući nisu bili na broju, jer ih je umjesto potrebnih 16 bilo tek 14.

- Pronađite tko fali, jesu li na pušenju?,pitao je predsjednik GV Zvonimir Vrančić.
- Nema Lukića i Dade (Burčula), primijetila je Elvira Sterle.

- Doći će oni, nisu otišli, uvjeravao je Vrančić, što se pokazalo točnim - Lukić i Burčul su nakratko izašli u zahod, ali su se vratili i podignuli ruke za prijedlog.