Vijećnici vladajuće koalicije i jučer su na Gradskom vijeću usvojili sve predložene odluke, ali je oko jedne opet bilo prijepora i među njima samima. Nije se radilo o promjeni prostornog plana u Murvičkoj, ili uklanjanja spomenika na Muraju, već u točki o izmjenama javnih potreba u sportu, u kojem su se za potrebe KK Zadar u gradskom proračunu pronašla dodatna tri milijuna kuna. Prvi su se usprotivili oporbeni vijećnici, pa je tako Erol Gaši (SDP) rekao da bi on dignuo i dvije ruke da može protiv ove odluke.

- Za socijalu, gradnju i održavanje smanjujemo davanja, a prioritet nam je 3 milijuna kuna, uz dosadašnjih 5 koje smo već dali KK Zadar, za sezonu koja će tko zna kako završiti. Nadam se da na kraju balade neće biti kao s NK Zadar da smo uplatili 1,25 milijuna kuna, a onda ga poslali u stečaj, rekao je Gaši. Ante Rubeša (Akcija mladih) predbacio je Dini Bušić da grad s "izmišljenom titulom Grada sporta" gasi dva reprezentativna sporta - atletiku i nogomet, Danijela Vukoša kako bi ovu točku trebalo preimenovati u "izmjenu javnih potreba KK Zadar", a ne sporta, dok je Daniel Radeta zatražio da se direktoru kluba naloži da upozori igrače da barem ne zatvaraju klubove po gradu, kad se već toliko novca u njih ulaže.

Svoje su rekli i HDZ-ovci: Mate Marić priznaje da situacija nije idealna, ali da je jedina druga opcija da se klub ugasi. Rade Šimičević predložio je žurnu tematsku sjednicu na kojoj bi se svi zainteresirani "zatvorili dok ne pronađu neko rješenje".

- Iritantno je da za demografiju smanjujemo novac, da nam se sve manje djece rađa, sve više mladih odlazi, a da se košarkaškom klubu pomaže. Stalno slušamo istu priču a nismo napravili pomak. Imamo naše igrače koji igraju po Hrvatskoj i Europi ali nikada ne dobiju šansu u svom klubu, rekao je Šimičević.

Još je oštriji bio Dado Burčul, koji je izravno prozvao predsjednika Nadzornog odbora KK Zadar, gradskog pročelnika Ivana Mijolovića.

- Ja ne mislim da se klub može ugasiti zbog tri milijuna kuna. Ove godine u klub je došlo 7-8 igrača i dvojica trenera, Veljko Mršić i Ivan Perinčić, koji su skinuti s ugovora u HKS-u kako bi potpisali ugovore s KK Zadar. Sada reprezentacija igra kvalifikacije, mene zanima kako će oni prekinuti ugovor sa Zadrom i potpisati sa HKS-om? U koju smo priču uletjeli, htio bih čuti od gospodina Mijolovića. Mi smo ušli u proces kupovine svake sezone umjesto stvaranja mladih igrača. Druge godine ćemo opet davati 8 milijuna kuna. Na ovaj način ne pomažemo KK Zadar, rekao je Burčul.

Mijolović se složio kako je ovo još jedna sezona u kojoj se momčad oslanja na strance, no u situaciji kada nema domaćih igrača to je jedino rješenje. Klub je prvi put oformio drugu momčad koja igra A1 ligu s devet juniora, koji bi trebali u budućnosti voditi momčad.

- Što se tiče ABA lige, s jedne strane nam donosi zanimanje publike i sponzora, ali s druge strane imamo uteg u nelojalnoj konkurenciji zbog načina na koji se klubovi financiraju i drugačijih poreznih sustava. Imamo 5-6 momčadi u kojima je jedan igrač plaćen kao svih 12 naših. Klub djeluje u realnim okvirima, svake godine smanjuje obveze i podmiruje plaće zaposlenicima i igračima, rekao je Mijolović.

Završnu riječ prije prihvaćanja odluke imao je i gradonačelnik Branko Dukić.

- Situacija se neće tek tako ispraviti i treba vremena, a mi trebamo biti ne uteg, nego rasterećenje tim ljudima. Moja odgovornost je da sva naša poduzeća i ustanove djeluju stabilno. Svrstali smo financiranje u okvire koje možemo izdržati, a kada ne budemo mogli reći ćemo da ne možemo. Hoćemo li klubu ne dati tri milijuna i ugasiti ga?, zapitao se Dukić.