U Općoj bolnici Zadar od posljedica koronavirusa preminuo je 68-godišnji muškarac koji je bio na respiratoru. Na COVID odjelu zadarske bolnice liječi se 27 pacijenata od koji je četvero na respiratoru. Novozaraženih je 86, a među njima 11 štićenika i dvije djelatnice doma za starije osobe u Gorici.

Glavni zadarski epidemiolog, dr. Alan Medić tim povodom obratio se javnosti  priopćenjem:

„ I dalje je situacija na našem području zadovoljavajuća jer smo još uvijek sa dvoznamenkastim brojem zaraženih dnevno. Pod aktivnim nadzorom imamo 7 domova za stare u kojima se pojavio koronavirus, svakodnevno obavljamo izvide i uzimamo uzorke korisnicima i djelatnicima te činimo sve kako bi zaštitili tu najugroženiju skupinu. Ova situacija govori nam da moramo biti oprezni i da se ne smijemo opustiti jer većina zaraženih niti ne zna gdje se zarazila. Mi imamo spremnu Specijalnu bolnicu za ortopediju Biograd na moru za prijam još 25 pacijenata ukoliko Opća bolnica u Zadru ispuni svoje kapacitete.

Sada u bolnici imamo 50 predviđenih mjesta za pacijente s težim oblicima virusa, a biogradska bolnica nam je spremna za prihvat lakših i srednje teških pacijenata kako se bolnički kapaciteti u Zadru ne bi preopteretili. Ova situacija koju sada imamo rezultat je dobrog rukovođenja Stožerom i pravovremenim donošenjem svih dosadašnjih mjera, zdravstveni sustav nam dobro funkcionira, stanovništvo se pridržava preporuka, a mediji nam jako pomažu u prenošenju najvažnijih poruka i informacija prema našim stanovnicima.

Svi zajedno pridonijeli smo tome da je stanje u Županiji i dalje stabilno unatoč porastu broja oboljelih. Apeliram na sve da se i dalje ponašamo odgovorno i oprezno, jer povećanje broja zaraženih je očekivano s dolaskom hladnijih dana i duljim boravkom u zatvorenim prostorima. Ovaj broj će i dalje rasti jer se virus brzo širi kao što možemo vidjeti u cijeloj Hrvatskoj. Zato, ako ne želimo jače restriktivne mjere moramo jako paziti kako se ponašamo jedni prema drugima jer o tome ovisi funkcioniranje cijelog zdravstvenog i ekonomskog sustava"-  poručio je dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar.