Jeste li zadovoljni, zadarska bolnica je dobila 35 milijuna kuna pomoći od Vlade. Nije nego 34.115.625 kuna, precizirao je u svom odgovoru ravnatelj Željko Čulina dokazujući još jednom kako je jedan u dva - liječnik i ekonomist na ravnateljskom mjestu.

To ne bi bilo po mjeri ministra zdravstva Vilija Beroša koji je ovih dana predložio da se u bolnice uvedu dva ravnatelja - medicinski i ekonomski.

Koliko bi to povećalo iznos za plaće koje su u zadarskoj bolnici ionako "pojele" tzv. mjesečni limit koji se jedva nešto povećao od 1995. godine.

- Limit iznosi 18.1 milijun kuna i nije dostatan ni za iznos plaća od 18 500 000 kuna, rekao nam je jučer ravnatelj Čulina izražavajući zadovoljstvo iznosom kojeg su dobili iz Državnog proračuna, ne samo za plaćanje lijekova već smanjenja ukupnog duga tekućeg poslovanja. On je iznosio 54 milijuna kuna u ovoj godini, a nakon uplate iz Državnog proračuna bit će sveden na 20 milijuna kuna.

Najveće nastojanje uprave zadarske bolnice i dalje je usmjereno na povećanje limita kojeg odobrava resorno ministarstvo.

- Tražimo da to bude 2.8 milijuna veći mjesečni iznos. Unatoč našoj racionalizaciji poslovanja, iznos za plaće povećan je zbog svih obaveza koje imamo prema kolektivnom ugovoru za medicinsko osoblje, navodi dr. Čulina.

Unatoč takvoj situaciji, zadarska bolnica jedna je od tri u Hrvatskoj koja je plaćala za lijekove u roku od 150 dana. - I imamo osigurane rezerve lijekove za onkološke pacijente iduća tri, četiri mjeseca, ističe ravnatelj Bolnice.

Dio kapaciteta prilagođen je liječenju COVID pacijenata, za koje su, osim znatno povećane nabavke sanitetskog materijala i lijekova, stvoreni i bolji uvjeti na COVID odjelu. Sve vlastitim snagama i donacijama, a da u politici Bolnice nisu zanemareni ostali pacijenti. Iz zadarske bolnice fakturiraju se računi za zdravstvene usluge u većem iznosu nego što je to bilo lani u isto normalno vrijeme.

Ostale troškove poslovanja, poput režija, komunalija i brojnih dobavljača, Opća bolnica Zadar, prema riječima dr. Čuline, pokriva iz vlastitih prihoda.

Od kada je on ravnatelj Bolnice, poslovalo se bez novih gubitaka, sve dok nije na naplatu došlo povećanje na plaće kojem treba pridodati i dug od 20 milijuna kuna za neisplaćene prekovremene sate kada se nije poštivao granski kolektivni ugovor.