- Na temelju članka 47. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti ("Narodne novine" broj 79/07, 113/08, 43/09, 130/17, 114/18 i 47/20) a u vezi s člankom 18. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti ("Narodne novine" broj 47/20) i članka 22.a Zakona o sustavu civilne zaštite („Narodne novine" broj 82/15, 118/18 i 31/20) Stožer civilne zaštite Republike donosi Odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera.

Ovom Odlukom nalaže se provedba mjera radi sprječavanja širenja koronavirusa COVID-19 na području Zadarske županije: privremenog ograničavanja rada trgovina i trgovačkih centara do 18 sati uz obavezno pridržavanja svih protuepidemijskih mjera donesenih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, privremene obustave rada ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak usluge proizvodnje i dostave hrane i rada pučkih kuhinja, uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera donesenih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, privremene obustave rada kino dvorana, kazališta, muzeja, knjižnica i čitaonica, itd, itd, u potpisu - ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović.

Odluka bi, da je prava, stupila na snagu 20. studenoga, stajalo je u dokumentu koji je počeo kružiti društvenim mrežama, dok se nije otkrilo da je vijest lažna. Na samom dokumentu vidljiva je razlika između zaglavlja teksta i donesenih mjera, a unatoč lošoj situaciji čini se kako bi ovakve mjere ipak bile drastične u usporedbi s onim što Vlada i Stožer službeno zastupaju.

Uskoro je došla i potvrda iz županijskog stožera kako se radi o lažnom dokumentu kojega je netko izradio u kućnoj radinosti.

- Stožer civilne zaštite Zadarske županije nije tražio uvođenje nikakvih dodatnih mjera, tako da je "navodni dopis" o uvođenju novih nužnih epidemioloških mjera koji je danas kružio društvenim mrežama apsolutno LAŽNA VIJEST. Kao što je poznato, nacionalni Stožer mjere za pojedine županije određuje na zahtjev županijskih stožera, a Stožer civilne zaštite Zadarske županije nije tražio nikakve dodatne mjere, jer za njima trenutno nema potrebe s obzirom da Zadarska županija još uvijek ima povoljnu epidemiološku situaciju i među najuspješnijima je u državi prema statističkim podacima oboljelih od koronavirusne bolesti, stoji u njegovu priopćenju.

- Primili smo velik broj upita tijekom današnjeg dana i želim ovim putem smiriti naše stanovnike. Nema uvođenja nikakvih novih mjera za Zadarsku županiju, jer u ovome trenutku za tim nema potrebe. Želio bih samo da su ti pojednici, umjesto na izradu lažne vijesti kojoj je očita namjera bespotrebno širenje panike, svoju energiju na današnji dan, koji je posebno emotivan za stanovnike naše županije i cijele Hrvatske, utrošili na sjećanje i molitvu za žrtve Škabrnje i Vukovara - poručio je načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković te dodao da je o ovome slučaju obaviješten i načelnik nacionalnog Stožera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, jer je i njegov potpis u lažiranom dokumentu.

Valjda falsifikator neće biti i zloguki prorok...