U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru danas je dodjelom priznanja zaslužnim osobama obilježen Dan Grada Zadra. Zbog preporuke Stožera moglo se okupiti najviše 25 osoba, pa su sjednici nazočili samo laureati i gradsko vodstvo, a prvi put nije bilo niti predstavnika medija.

Nakon što je dobrodošlicu nagrađenima izrazio predsjednik GV Zvonimir Vrančić, prigodni govor održao je gradonačelnik Branko Dukić.

- Ovo je tradicionalno dan zajedništva, kojeg danas iskazujemo brigom za svoje prijatelje, obitelj i susjede. Hvala svima koji ljubav pokazuju solidarnim i odgovornim ponašanjem. Ovaj je grad blagoslovljen svojim ljudima i njihovim djelima, kojima tako zahvaljuju svome gradu i šire zajedništvo. Uvjeren sam da je to zajedništvo u temelju svih prošlih, sadašnjih i budućih uspjeha grada. Drage Zadranke i Zadrani, sretan vam Dan našeg grada, poručio je Dukić.

Nagrade Grada Zadra za životno djelo dodijeljene su Mileni Dundov i postumno Janku Bobetku, Nagrade Grada Zadra prim. dr. sc. Sandri Bašić Kinda, Saši Martinoviću, Maximiljani Barančić, prof. dr. sc. Nenadu Šestanu i Jasminki Bašić. Grb Grada Zadra dodijeljen je Učeničkoj zadrugi Maraška, Klaudiju Krizmanu, Caritasu Zadarske nadbiskupije, Vladislavu Tomčuku, Udruzi Kveštura te, odlukom gradonačelnika, mlađim juniorkama Veslačkog kluba Jadran, Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo, Ivanu Perici Nambi i Mariju Javoranu.

Uime svih nagrađenih zahvalila je i svima čestitala Milena Dundov, koja je rekla da je u Kazalište lutaka došla s 19 godine, kada nije znala ništa o lutkarstvu.

- Iza lutke nešto se jače moralo kriti, a tada se u Zadru našla se grupa vrlo maštovitih ljudi kao što su Branko Stojaković, Zvonko Festini, Luko Paljetak, Antun Dolički i počeli smo istraživati. Nismo se imali na koga ugledati izrasli smo iz sebe. Shvatili smo da je lutka velika metafora te je kao takva svemoguća i neograničena. Tako su nastale naše velike predstave, rekla je Dundov.

Dodjeli nagrada nije nazočio prof. Šestan, koji živi i radi u New Yorku, dok ju je uime pokojnog generala Janka Bobetka primio njegov unuk Ante Janko Bobetko.