Hrvatski liječnički zbor - Podružnica Zadar u suradnji s Medicinskom školom Ante Kuzmanića organizira znanstveni simpozij "Dvjesto godina od odluke o utemeljenju primaljske škole u Zadru", koji će se u povodu Dana grada Zadra održati u četvrtak s početkom u 10 sati. Mrežni skup bit će emitiran iz Medicinske škole.

Nakon uvodnih riječi predsjednika znanstvenog i organizacijskog odbora Petra Loze i Ivana Stipanova obradit će se brojne zanimljive teme: „Ivan Krstitelj Lalanguae - otac hrvatskog primaljstva", „Zadarska primaljska škola od njezina osnutka 1820. do zatvaranja 1918. godine", „Vilim Menis, dalmatinski protomedik i ravnatelj", „Primaljstvo sutra - pogled iz primarne zdravstvene zaštite" itd.

U Dalmaciji tog vremena mortalitet stanovništva bio je vrlo visok, posebice smrtnost rodilja i novorođenčadi zbog nedostatka stručne pomoći pri porođaju i babinjama. Još u 20. stoljeću smrtnost dojenčadi iznosila je 35-51 posto djece. Tadašnji državni savjetnik i protomedik Dalmacije dr. Andrija Mosetig 1818. godine vlastima u Beču dostavlja dopis u kojem se detaljno i stručno obrazlaže potreba za žurnim otvaranjem primaljske škole u Zadru. Odluku o osnivanju primaljske škole u Zadru potpisao je 31. listopada 1820. godine austrijski car Franjo I., te ona već sljedeće godine počinje s radom.