Uz današnji izvještaj županijskog Stožera civilne zaštite o broju novooboljelih (148), dr. Alan Medić uputio je odgovor i apel koji se referiraju na naš jučerašnji članak o čekanju na testiranje koje traje i do četiri dana

- Vezano uz medijske napise o čekanju na testiranje do 4 dana, želimo istaknuti kako se broj testiranja gotovog utrostručio u odnose na ljetne mjesece što se vidi iz podataka koje redovito šaljemo. Mi u Zavodu za javno zdravstvo Zadar imamo kapacitet od 250 testova dnevno, a testiramo do 350 i tijekom noći te radom u dvostrukim smjenama. 

Isto tako treba znati da dnevno preko 50 pacijenata testiramo u hitnom postupku izvan predviđenog rasporeda. Osim toga, u posljednjih 10-ak dana imali smo probijanje virusa u 8 domova za stare i nemoćne te su djelatnici Službe za epidemiologiju na terenu testirali do 70 osoba dnevno, a rezultati su bili također gotovi isti dan uzimanja. Na samo testiranje po zakazanom terminu čeka se 10-ak minuta, a naši sugrađani koji su pozitivni na koronavirus o tome budu obaviješteni u roku od 24 sata od testiranja.

Sada smo na vrhuncu epidemije i virus se, posebno unutar obitelji brzo prenosi. Zato, ukoliko u obitelji imamo više oboljelih sa simptomima koronavirusa, savjetujemo da se testira samo jedna osoba, posebno ako je rizična, kako bi smanjili pritisak na laboratorij i na taj način omogućili da oni kojima je prijeko potrebno testiranje isti dobiju na vrijeme.

Što se tiče brzih antigenskih testova, oni se mogu koristiti za dijagnostiku kod simptomatskih osoba u prvih pet dana bolesti. Ako je brzi antigenski test unutar pet dana od početka simptoma negativan, ili je prošlo više od pet dana od početka simptoma, bolesnika treba testirati PCR testom. Brzi antigenski testovi se zbog niže osjetljivosti u odnosu na PCR testove, ne koriste za isključivanje COVID-19. Negativni nalaz brzog antigenskog testa treba potvrditi PCR testom kako bi se isključio lažno negativni nalaz.

Brzi antigenski testovi imaju svoju važnost na mjestima gdje je potrebna brza trijaža pacijenata sa simptomima kako bi ih što prije usmjerili na potrebno liječenje, npr. u OB Zadar, Hitna medicinska pomoć, ambulante Domova zdravlja ili u institucijama koje imaju ugrožene skupine ljudi (domovi za starije i nemoćne osobe, psihijatrijske bolnice), rekao je voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar dr. Alan Medić.