Zadarski ugostitelji pripremaju se za novi lockdown, dok njihovi gosti ispijaju posljednju kavu u kafiću do božićnog tjedna. Još se nisu slegli dojmovi koje je izazvala nova odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite o potpunom zatvaranju ugostiteljskih objekata, donesena svega tjedan dana nakon što se njihov rad ograničio do 22 sata.

- Reakcije su jako loše. Jedna dugoročna perspektiva je ugrožena. Pitanje je što kada izađemo iz lockdowna, tko će nadoknaditi te minuse? Dosadašnje mjere bile su amortizirajuće i mi zaista moramo imati razumijevanje ljudi koji kroje porezne politike. Mjere su bile u redu do ovog trenutka, a sada smo u pregovorima za manje stope, no bilo bi dobro da je to dogovarano prije, a ne da dođemo u lockdown, a ne znamo pravila igre. To psihološko jako utječe na ljude, iscijeđeni su. U pitanje će doći brojna radna mjesta, gosti će se odviknuti od dolazaka i bit će teško pokrenuti tu mašineriju, upozorava Robet Kovačević, predsjednik Ceha zadarskih ugostitelja koji se također priprema za zatvaranje svog "Brazila".

On smatra da je trebalo dozvoliti rad kafićima i restoranima koji imaju prostorne uvjete za sigurno provođenje svih epidemioloških mjera.

- Ostale je trebalo obeštetiti za izgubljenu dobit, što bi i Državi realno bilo lakše jer bi ih bilo manje. Ne postoji studija koja pokazuje da smo žarišta koronavirusa. Sutra nećete moći popiti kavu u kontroliranim uvjetima, kakvi su kod nas. Kupit ćete kavu u kiosku, pa je odnijeti u prostor koji nije dezinficiran, a pitanje je li i provjetren. Isto tako, večera neće biti u restoranu, nego u privatnoj konobi. Efekt ove odluke za zdravlje neće biti velik, a ekonomski će za nas biti katastrofalan, poručuje Kovačević.

Ugostitelji upozoravaju kako nije dobar ni "tajming" odluke jer je riječ o profitabilnom adventskom vremenu u kojem skupljaju kapital za preživljavanje zimskih mjeseci.