U ateljeu kipara Frane Šituma u Kaštel Gomilici pri završetku je gipsani odljev nekadašnjeg zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe, na temelju kojega će se napraviti brončani kip koji će krasiti istoimeni zemunički trg. S obzirom da bi spomenik trebao biti vjerodostojan svjedok vremena, jučer su atelje posjetili načelnik Općine Zemunik Ivica Šarić i župnik don Gašpar Dodić, kako bi dogovorili posljednje detalje oko njegovog izgleda.

- Kipar je izradio nadbiskupov lik, ali je imao nedoumica oko uzorka misnice koju je koristio nadbiskup, biskupskog štapa i sličnih manjih detalja, za koje želimo da budu točno onakvi kakvi bi trebali biti. Zbog toga je sa mnom bio i župnik, koji će se konzultirati u Zadarskoj nadbiskupiji te na osnovu njihovih pogleda i postojećih fotografija dati završne smjernice, kaže Šarić.

Nakon dovršetka gipsanog modela slijedi odljev u bronci, a svi bi radovi trebali biti gotovi do proljeća. S obzirom da se tada očekuju povoljniji epidemiološki uvjeti, moguće je da će se prirediti i njegovo svečano otvaranje na novouređenom trgu.

Inače, mladi kipar Frane Šitum nedavno je u razgovoru za Večernji list govorio i o izradi ovog spomenika.