ZADAR- Ministar mora Oleg Butković jutros je povodom blagdana sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, obišao nove prostore Lučke kapetanije Zadar u putničkom terminalu Gaženice.

- Umjesto dosadašnje tri lokacije, Lučka kapetnija Zadar, jedna od najboljih u Hrvatskoj smjestila se u reprezentativan prostor. Ministarstvo je dalo dodatni novac za opremanje, ali je dobra stvar kako nećemo plaćati zakupninu, kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture. Te tri lokacije su naravno bile u Gradu, dvije koje trebaju građanima dostupne su bile na Liburnskoj obali.

Od Rebeke V. Pevec, menadžerice Zadar Cruis Porta, koncesionara putničkog teminala, doznajemo da se radi 652,18 metara četvornih uredskog prostora koji je dodijeljen Lučkoj kapetaniji.

Međutim, Gradska luka u kojoj se odvija veći dio pomorskog prometa, osobito nautičkog, ostaje bez lučke kapetanije. Zgrada tzv. Male kapetanije, u kojoj je Lučka kapetanija vlast obitavala godinama, ostaje prazna.

Zbog čega, ima li dovoljno ljudi, može li se Mala kapetanija, aktivirati sezonski, sve su to pitanja na koja nismo sad kao ni ranije dobili decidiran odgovor nadležnih. Ali smo ga dobili u samoj Gaženici, gdje smo naišli na postariji par Zadrana koji su bili u potrazi za Lučkom kapetnijom u Gradu.

- Kucali smo i čekali 20 minuta ispred njihovih ureda. Nigdje obavijesti. Mi ne znamo da su se preselili, kazali su nam pristojno ljutiti vlasnici brodice, pitajući a gdje je to sada Lučka kapetanija.

Nije da se lako snaći u labirintu velike putničke zgrade, u kojoj su uz Lučku upravu, uglavnom državne službe. Na ulazu je postavljena obavijest, a na katu je Lučka kapetanija, koja je dobila nove urede, sigurno bolje uvjete.

- S 23 zaposlenika bolje ćemo funkcionirati na jednom mjestu. U Gaženici su nam i brodovi do kojih posada stigne za tri minute, ustvrdio je lučki kapetan Alan Rukavina. On je kazao i kako zgrada Male kapetanije ostaje u njihovom posjedu te su u njoj ostali tehnički uvjeti i internetska povezanost s Gaženicom.

Bolji uvjeti za tu državnu službu, koja brine o sigurnosti na moru, ne znači da su dostupniji servis građanima, ali znači da Zadar kao pomorski grad ostaje bez lučke vlasti u Gradskoj luci. Gaženica je nova luka u kojoj je ministar Butković uz isticanje da je Hrvatska pomorska zemlja, što javnost baš i ne uvažava, prvi vijenac za sv. Nikolu bacio u more u spomen na sve hrvatske pomorce.