U momčadskoj konkurenciji Plava vrpca Vjesnika 2020. je pripala posadi broda Privlaka, Tankerske plovidbe iz Zadra, za spašavanje mladog filipinskog ribara, koji se usred noći našao u moru nakon što mu je potonuo čamac. Spašen je u zoni piratskih napada.

„Plovili smo iz Vijetnama prema filipinskoj luci General Santos, a tog 21. svibnja ove godine u jutarnjim satima na komandnom mostu Privlake bili su prvi časnik palube Tonći Matulić i kormilar Andrija Šišeta, koji su pažljivo motrili mirnu pučinu, jer smo se nalazili u zoni piratskih napada, 60-ak milja od filipinskog otočja. Šišeta je dvogledom na milju od broda uočio čovjeka u moru, prema kojemu smo odmah zaplovili. Prije ulaska u te opasne vode, u dogovoru s osobom zaduženom za sigurnost plovidbe u našoj kompaniji, na ogradu Privlake postavili smo dva reda žilet žice. Tih mjeseci cijeli svijet je bio u lockdownu, sve su luke bile zatvorene, što je predstavljalo veliki rizik za sve nas na brodu, ako se utvrdi da je spašena osoba zaražena koronavirusom," rekao je kapetan Josip Mustać.

Privlaka se zaustavila nedaleko čovjeka u moru, koji je prihvatio kolut za spašavanje vezan konopom bačen s broda, a posada ga je privukla do pilotskih ljestvi te mu pomogla da se popne na palubu. Mladić je bio iscrpljen, u moru je proveo pet sati, i pitanje je kakva bi mu bila sudbina da nije naišao hrvatski brod.

Filipinske vlasti uputile su kapetanu Mustaću i posadi Privlake pismenu zahvalu za požrtvovnost i humanost iskazanu prilikom spašavanja njihovog ribara, nazvavši ih „dobrim Samaritancima".