U hrvatskoj javnosti odjeknula je vijest o slabom odazivu zdravstvenih djelatnika na cijepljenje protiv koronavirusa, kojeg je pokazala anketa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Od voditelja Službe za epidemiologiju zadarskog Zavoda, dr. Alana Medića, doznali smo rezultate anketiranja na lokalnoj razini.

U Zadarsku županiju Pfizerovo cjepivo trebalo bi doći oko Nove godine. U prvom krugu cijepljenja dostupna je količina za 1250 osoba, i to po 2 doze jer se cijepi u dva navrata.

- Osobe prioritetne za cijepljene su štićenici domova za starije i nemoćne te pacijenti Psihijatrijske bolnice Ugljan. Ukupno je 1474 štićenika predviđeno za cijepljenje, a prijavilo se i 757 zdravstvenih djelatnika u domovima i Psihijatrijskoj bolnici Ugljan. U ljekarnama se prijavio 81 djelatnik, u OB Zadar prijavljeno je 457 zdravstvenih djelatnika te su i privatne poliklinike također izrazile interes. Ukupno nam se prijavilo oko 4470 osoba iz čega je jasno da zanimanje za cijepljenje premašuje prve količine cjepiva, ističe dr. Alan Medić.

No, za pravu sliku ove je brojke potrebno usporediti s podatkom o ukupnom broju anketiranih, kojeg do zaključenja teksta nismo uspjeli dobiti od dr. Medića. Poznat nam je ipak podatak o ukupnom broju zaposlenika Opće bolnice Zadar - 1397, od čega nešto više od tisuću čini medicinsko osoblje. Uzmemo li u obzir da je određeni broj djelatnika nedavno prebolio koronu, a dosta ih je trenutno u samoizolaciji, dobivamo polovičan interesa, kakav je i na nacionalnoj razini.

- Ovu epidemiološku situaciju je moguće u budućnosti riješiti samo velikim cijepnim obuhvatom u kratkom vremenskom razdoblju, poruka je glavnog zadarskog epidemiologa koji je na svojoj koži osjetio Covid-19.