Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije objavio je detalje o uvođenju propusnica. Zabrana napuštanja županija bez propusnica vrijedit će od 23. prosinca do 8. siječnja.

Ne samo da će se građanima zabraniti da provedu taj najveći obiteljski i vjerski blagdan sa svojima, nego će i članove županijskih stožera, prisiliti da rade dok se drugi odmaraju. Kako doznajemo, u Stožeru civilne zaštite Zadarske županije prijavljeno je 20 djelatnika županije koji će dežurati na izdavanju propusnica.

Oni će morati sjediti uz svoj kompjutor kako bi izdavali e-propusnice.

Zabrana napuštanja županije neće se odnositi na:

- osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu
- dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: Pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom i zaštitarske službe.
- izvješćivanje javnosti
- pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb
- putovanja na posao i s posla ako je neophodno i ne može se obaviti od kuće
- žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprečavanju širenja bolesti covid-19
diplomatsko osoblje
- ljude koji su uplatili aranžmane u hotelima koji još uvijek rade

Propusnice će izdavati županijski stožeri, a u opravdanim slučajevima može ih izdati i Ravnateljstvo civilne zaštite.

- Poanta mjere je da se pošalje poruka da se građani suzdrže od putovanja, proslava, druženja, da se svi strpe kroz ovaj riskantni dio godine kontakata, bez kojih se može, kako bi mogli jedni drugima poželjeti svako dobro za buduće blagdane. Radi se o dva tjedna, za koja već dugo apeliramo, rekao je ministar Davor Božinović.