Pitanje pozajmice HNK Zadar od 2,5 milijuna kuna došlo je na "tapet" Gradskog vijeća i prije same točke, koja je duboko u Dnevnom redu, na 21. mjestu. Postavio ga je Daniel Radeta (SDP) na Aktualnom satu, kada je gradonačelnika Branka Dukića optužio da se radi o nezakonitoj odluci.

- Drugim sportskim udrugama umanjuju se sredstva za 30 posto, udruzi bez imovine daje se pozajmica od 2,5 milijuna kuna. Ovo podsjeća na već viđeni scenarij izvlačenja milijuna u privatne džepove, kao u vrijeme Rena Sinovčića, svjesno se krši zakon financiranjem kluba koji je u županijskoj ligi i nije niti u registru sportskih klubova, upozorio je Radeta.

- Ne očekujem da ćete razumjeti odluke koje tiču razvoja sporta ili nogometa. Bili smo svjedoci da ste uporno napadali NK Zadar, uvijek govorili da nešto treba napraviti i sada kada smo preuzeli odgovornost na njegov razvoj opet ste protiv. Grad je uvijek bio na strani NK Zadar želeći ga spasiti, nije ga gurao u stečaj, ali smo zaključili da ne može davati direktno sredstva a da ne znamo gdje su utrošena. Zadar zaslužuje jednog prvoligaša, to je proces koji možemo podržati pozajmicom, u trenutku kada novoosnovanom klubu dolazi ponuda za kupnju, odgovorio je Dukić, spominjući uređenje nogometnih terena, dodatnu pomoć Višnjiku od 3 milijuna kuna itd.

- Vi svjesno dovodite vijećnike u gradsku upravu u situaciju da ćete prekršiti Zakon. Ne može se klub u županijskoj ligi financirati s 2,5 milijuna kuna, imate li pravne službe da vam objasne? Dajete 2,5 milijuna kuna ljudima koji su klub e odveli stečaj, a građane pozivate da se zadužuju preko HAMAG-BICRO, replicirao je Radeta.

Gradonačelnik Dukić prepustio je riječ pročelniku za reviziju Krešimiru Karamarku, koji je i član Nadzornog odbora NK Zadar s.d.d.

- Pozajmice su uobičajeni oblik poslovanja, nisu zabranjene zakonom, svatko ju svakome može dati. Nije se išlo na sponzorstvo jer postoji privatni investitor zainteresiran za strateško partnerstvo. Da nije pandemije oni bi već bili došli na dogovor, očekujemo da će doći početkom iduće godine, a kad se dogovore svi uvjeti vidjet će se kako će se vratiti. Pozajmica se može vratiti kroz dionice u budućem dioničkom društvu, ili kroz sponzorske ugovore kasnije, rekao je Karamarko.

- Vi ste taj vuk s Wall Streeta? Sve udruge moraju imati minimalno tri godine rada, upozorio ga je Radeta, ali je Vrančić prekinuo raspravu.