Od ponoći je na snazi zabrana kretanja među županijama, jedna od strožih i kontroverznijih odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Zadarska policija raspoređena je na 11 kontrolnih punktova s po minimalno dva službenika koji kontroliraju valjanost propusnica. Uoči blagdana navala na njih je velika. Županijskom Stožeru prosječno stigne 20 mailova u minuti, a užaren je i telefon.

- U dva dana, do jutros u 8 sati, preko sustava e-građani i maila zaprimljeno je 3.400, a odobreno je 2112 propusnica, rekla nam je Vlatka Vučić-Marasović, zadužena za komuniciranje Stožera.

Za rješavanje zahtjeva angažirano je 22 službenika iz svih redova i Upravnih odjela Zadarske županije, koji dežuraju u smjenama, od 8 do 22 sata. Naglasimo kako je županijski stožer nadležan za izdavanje propusnica samo u dva slučaja, potrebne medicinske skrbi i putovanja na posao, dok se ostali zahtjevi podnose Ravnateljstvu Civilne zaštite, zbog čega je u svim županijama nastala "mail" zavrzlama.

Također, propusnice se podnose prvenstveno putem aplikacije e-građani, a županijski službenici u isti sustav ručno unose podatke za one građane koji nemaju pristup istoj. Kako bi se izbjegao dupli posao, građani se mole da detaljno slijede ove upute kako bi im zahtjev bio što prije riješen: