Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc. Krunoslav Capak i koordinatori distribucije, dočekali su danas u 6 sati ujutro prvih 9.750 doza cjepiva protiv koronavirusa tvrtke Pfizer-BioNTech. Cjepivo se mora skladištiti na temperaturi od -70 stupnjeva, a sutra, 27. prosinca, će krenuti u distribuciju po županijama.

Prema riječima doc. Krunoslava Capaka, ovo je najvažniji događaj od početka pandemije.

- Od sutra krećemo s cijepljenjem najugroženijih skupina stanovništva na čitavom teritoriju Republike Hrvatske. Cjepivo se sutra distribuira županijskim zavodima koji će organizirati cijepljenje korisnika domova za starije, zdravstvenog osoblja koje radi s covid cjepivom i djelatnika hitne medicine.

Prve količine tako će sutra doći i do zadarskog HZJZ-a, no radi se o malim količinama koje će biti dostatne tek za najugroženije skupine. Posebice ga s nestrpljenjem očekuju u Domu za starije i nemoćne osobe u Zadru, gdje je od posljedica koronavirusa do sada preminulo preko 30 osoba.

- Prve doze cjepiva protiv koronavirusa sutra stižu i u Zadarsku županiju kada i započinje cijepljenje najugroženijih skupina stanovnika. Prvih 210 doza bit će raspoređeno tijekom sutrašnjeg dana u naša 4 najveća doma za stare i nemoćne, a određena količina i za djelatnike hitne medicinske pomoći. Druga doza cjepiva očekuje se iza Nove godine, naveli su iz Stožera civilne zaštite.

Nakon prvih cijepljena svakog tjedna stizat će nove doze, što se očekuje sukladno planu cijepljenja.