Je li Upravno vijeće Lučke uprave Zadar (LUZ) odgovorilo na zahtjev tvrtke Sarag Gaženica za  produženje koncesije i ima li najave gradnje komercijalnog centra?

"Tvrtka Sarag Gaženica d.o.o. podmirila je sve obaveze prema koncesiji za 2019. godinu i prvu polovicu 2020. godine, te poduzela sve potrebne aktivnosti za nastavak izgradnje komercijalnog centra kada to prilike uzrokovane pandemijom COVID - 19 dopuste", odgovor je kojeg smo dobili iz LUZ-a, a u kojem treba ispraviti da se ne radi o nastavku kada još nema, a niti se zna kad će biti početak. Još nije plaćen ni višemilijunski komunalni doprinos Gradu Zadru da bi građevinska dozvola bila pravomoćna.

Ali nismo dobili odgovor na konkretno pitanje o produžetku koncesije o čemu smo pisali u studenom prošle godine. Tada smo dobili informaciju iz LUZ-a, kako je Sarag Gaženica u više navrata tražio produljenje koncesije koju su 2016. godine dobili na 20 godina. Sarag Gaženica je u vlasništvu obitelji Ivica Suraća, nekadašnjeg direktora Plodina. Jedna njegova firma u kojoj je Surać suvlasnik dobila je koncesiju za organizaciju i naplatu parkirališta. Lokacija na kojoj je u početku bilo parkiralište, koje inače nije bilo planirano na prostoru nove luke, namijenjena je za gradnju komercijalnog centra - hotela i trgovine. Projektnu dokumentaciju izradio je D&Z.

I tada, kao i sada, za sve je kriva korona.

"Koncesionar nas je obavijestio da još uvijek nije uspio dogovoriti s bankama sredstva za gradnju hotela. S obzirom na iznimno tešku poslovnu situaciju u ovoj godini uzrokovanu epidemijom Covida-19, koncesionar je u nekoliko navrata tražio produljenje rokova, kazao je početkom studenog u odgovoru na novinarski upit ravnatelj LUZ-a Robert Škifić.