Kinološko društvo Dalmatinski pas objavilo je poziv za upis na tečajeve za pse. Uz standardni tečaj Osnova poslušnosti i socijalizacije, Dalmatinski pas organizira i napredniji tečaj za ispit Pas građanin. Ovaj je nacionalni program prvi nacionalni program namijenjen psima - kućnim ljubimcima i njihovim vlasnicima, a provode ga isključivo školovani i licencirani stručni kadrovi Hrvatskog kinološkog saveza. Program školovanja sastoji se od temeljnih vježbi poslušnosti i socijalne snošljivosti kao što su praćenje na povodniku, sjedi/čekaj, lezi/čekaj, dolazak, susret s ljudima i psima, prolazak kroz grupu ljudi, čekanje u grupi pasa, odvajanje od vlasnika i odnos prema stranim ljudima te ponašanje psa prilikom očitanja mikročipa.

- U šetnjama se susrećemo i mimoilazimo s ljudima, drugim psima, pse vodimo veterinaru na pregled gdje očekujemo da se "pristojno" ponašaju, psima često prilaze nepoznate osobe... Svi želimo da nas psi mirno prate, umjesto da nas vuku na povodniku, da pričekaju kada mi stanemo ili da ih možemo povesti na kavu. Upravo to omogućava program "Pas građanin". Vlasnici i vodiči pasa koji žele pristupiti školovanju i polaganju ispita ne moraju biti članovi HKS-a. Nakon položenog ispita, izdaje se i radna knjižica HKS-a "Pas građanin" s opisom položenih vježbi i ocjenom za svaku pojedinu vježbu, a o polaganju ispita stručnosti, izdaje se i posebno, dodatno uvjerenje, navodi se u brošuri HKS-a.

Prijave za upis oba tečaja vrše se putem inboxa Facebook stranice KD Dalmatinski pas ili na broj 0951968211. U inbox je potrebno unijeti osobne podatke, ime, prezime, broj telefona, dob psa i pasminu ako je čistokrvni. Tečaj kreće početkom veljače a broj mjesta je ograničen.