Zadarsko sveučilište je u 2019. godini imalo osam sudskih radnih sporova s bivšim i sadašnjim zaposlenicima. Najveći i najpoznatiji je onaj koji se vodi protiv redovnog profesora Joze Rogošića koji je vraćen u radni odnos, a s poslodavcem vodi radni spor dug pet godina i "težak" 358 tisuća kuna bez kamata.

Sudski spor se vodi i s prof. Božidarom Yerkovichem, poznatim u javnosti kao povratnik iz SAD-a koji je uz akademsku karijeru izgradio ranč u Lici. Doc. dr. sc. Bruce Yerkovich sa Sveučilištem u Zadru potpisao je sporazumni raskid ugovora o radu, izvijestili su na naš upit sa zadarskog sveučilišta. Sudeći prema broju predmeta, Yerkovich od 2014. godine vodi spor sa Sveučilištem s odštetnim zahtjevom od 180 tisuća kuna, na koji je Sveučilište uzvratilo s protutužbom od 105 tisuća kuna. Sve su to iznosi bez zateznih kamata i ostalih sudskih troškova. Dva, financijski natježa sudska spora, vode se s bivšim i još uvijek aktualnim profesorom s istog Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu.

Iz Ureda rektorice smo na novinarski upit dobili povratnu informaciju o stanju sudskih sporova tijekom prošle godine.

Sveučilište u Zadru je u 2020. godini izgubilo u sporu od dva tužitelja radi isplate razlike u plaći temeljem odredbi Izmjena i dopuna Dodatka Sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama. Kao umješač na strani tuženika u sporu je sudjelovala Republika Hrvatska jer je Sveučilište bilo tuženik a da nije generiralo razlog tužbe, odnosno kao ni druge javne ustanove u RH nije moglo samostalno donositi odluke iz nadležnosti središnje državne uprave, navodi se u povratnoj informaciji sa Sveučilišta. Radi se o dva tzv. sindikalna spora kojim se tražila razlika plaće na osnovu povećanja od 6 posto kojeg je Vlada donijela 2015. godine, ali se toga nije držala. Ti sporovi mogli bi tek postati aktualni kao što se dogodilo u bolničkom sustavu.

Prema informaciji sa Sveučilišta, četiri spora u kojima je Sveučilište u Zadru na strani tuženika još uvijek nije donesena presuda tj. postupak je još u tijeku. To su sporovi koji smo naveli, a od kojih se jedan odugovlači do same Revizije Vrhovnog suda za 200 tisuća kuna na račun neimovinske odštete koju potražuje prof. Rogošić. Njemu se isplaćene plaće u milijunskom iznosu za vrijeme u kojem je bio u otkazu, ali on traži naknadu i drugih akademskih benefita. Među ostalim na Upravnom sudu je tužio Sveučilište radi provođenja postupka izbora na iznos od 10 tisuća kuna. Sve to se navodi u bilješkama uz financijski izvještaj Sveučilišta u Zadru.

U ostalim radnim sporovima, Sveučilište kao tuženik na Sudu za sad dobiva. U sporu jednoga tužitelja radi isplate neimovinske štete donesena je pravomoćna presuda kojem se žalba tužitelja odbija i temeljem koje je tužitelj tuženiku trebao uplatiti troškove postupka.

Sa Sveučilišta navode i kako su u dva spora donesene prvostupanjske presude/rješenja kojima se tužbe tužitelja odbacuju i odbijaju. Međutim postupci još uvijek traju s obzirom da su uložene žalbe, istaknuli su u službenom očitovanju iz Rektorata zadarskog sveučilišta.