Blago popuštanje mjera koje nastupaju od 1. veljače nije zahvatilo sferu ugostiteljskih objekata koji su zatvoreni od 28. studenog prošle godine. Za kavu u omiljenom kafiću još ćemo pričekati bar do 15. veljače, datuma do kojeg je Nacionalni stožer produžio postojeće odluke.
Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja pri Obrtničkoj komori Zadar kaže da, unatoč špekulacijama, ništa drugo nije ni očekivao.
– Iskreno, pretpostavljali smo da neće promijeniti odluke o radu ugostiteljskih objekata i da se nećemo otvoriti. Sustav “kave za van” imao bi psihološki učinak i ugostitelji bi osjećali manji pritisak u takvoj situaciji, počelo bi se bar nešto pripremati i čistiti. O ekonomskoj situaciji neću ni pričati. Zalihe od ljeta, kad smo bili na 50-60%, odavno su potrošene, prvi je komentar predsjednika Ceha ugostitelja pri Obrtničkoj komori Zadar.
Ipak, koliko bi zadarskih ugostitelja otvorilo da se dopustilo izdavanje kava za van?
– Vjerujem da 30-40% posto ugostitelja ne bi otvorilo punktove za prodaju, pogotovo što se tiče Poluotoka, odnosno stare gradske jezgre. Puno toga ovisi o poziciji i vremenskim uvjetima. Na način da jedan struka opozitnoj struci kaže kako će raditi, teško je postići ekonomiju. Puno se objekata ne uklapa u odluke Stožera i epidemiologa. Raditi ne znači odmah stvarati dobit, jer mi imamo obaveze, plaćamo račune i obveze te najmove površina i prostora. Kada se sve to stavi na papir, a s obzirom na smanjeni broj stolova, tek onda odlučujete hoćete li raditi. Sukladno tome, od trenutne situacije više me brine što će biti kada konačno otvorimo, naglašava Kovačević koji se nada da će struka imati senzibiliteta za težak start koji slijedi.
Nije tajna da sve više bukti nezadovoljstvo ugostitelja uzrokovanom najnovijom epidemiološkom (ne)odlukom, pa su brojni vlasnici restorana i kafića diljem Hrvatske najavili otvaranje u znak protesta i očaja.
– Drago mi je da se ljudi bune. Ne pozivam ljude na ulice, ali treba razumijeti neizvjesnost kroz koju poduzetnici s kreditima i obiteljima prolaze. Smatram to ljudskim momentom u kojem ljudi osjećaju da je to jedini izlaz i da drugi ne postoji. Ipak, mi kao udruženje ne možemo stvari riješavati na taj način, a u Zadru je nejasno tko to organizira i koliko će to trajati. Ono za što se mi sada zalažemo je da nas po otvorenju ne zatrpaju inspekcije i nadzori. Trebat će nam vremena da “prodišemo” i sigurno se takvo što neće dogoditi odmah. Ova pomoć koju dobivamo od države obeštećenje je za višu silu koja nas je zatekla, a rezultat je i naših napora prema lokalnim i državnim vlastima, kaže predsjednik zadarskog Ceha ugostitelja.
Kovačević je kratko prokomentrao i apsurdnu situaciju u kojoj kave mogu prodavati gotovo sve djelatnosti (pekarnice, trgovine, kiosci) osim onih koji su za to specijalizirani, a istovremeno na podliježu Zakonu o porezu na potrošnju. Brojni su razlozi zašto se to protivi samim epidemiološkim standardima.
– Na to upozoravamo od početka. Upitni su normativi, kakvo je mlijeko/kava – što pijete, a što plaćete. Takva je situacija opteretila pekare i kioske, kupci čekaju u velikim redovima, pa i kod njih vlada nervoza, zaključuje Kovačević.