Za radove na rekonstrukciji prve faze Ulice Franje Tuđmana 21. studenog otvoreno je šest ponuda građevinara koji bi radili taj dugo pripreman posao, procijenjene vrijednosti 16 milijuna kuna.

- Njihove se ponude pregledavaju i analiziraju te bi se uskoro trebala donijeti odluka, kazao nam je Ante Ćurković, v.d pročelnik Odjela za EU fondove koji je zbog financiranja postao nositelj projekta uz Odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo.

S obzirom na rok od 60 dana od dana isteka roka za dostavu ponuda, to bi trebalo biti najkasnije idućeg tjedna. Početkom tog tjedna očekuje se otvaranje ponuda za stručni nadzor, uslugu procijenjenu na 480 tisuća kuna. Nadzor će potencijalnog izvođača uvesti u posao koji neće početi prije proljeća.

Iako se radi o EU projektu, zadarskoj javnosti nije predstavljena trasa širenja Tuđmanove ulice na čak četiri trake.

Jedinstven primjer urbanog standarda u Zadru, ali i kulture stanara koji su sami u zelenim ogradama ispred zgrade zasadila nova stabla - a čempresi će biti sačuvani

Novinarskim propitkivanjem otkrivamo pojedine segmente na dijelu koji bi se mogao nazvati ulica čempresa. Drvored uz crkvu sv. Ivana bit će zadržan, kao i onaj ispred zgrade na fotografiji, potvrdili su nam Ćurković i Marko Meštrović iz Odjela za graditeljstvo koji su na našu zamolbu pregledali nacrt trase.

Stari čempresi ispred IMPACT centra bit će uklonjeni, kao i nova stabla iz dvorišta jer trasa proširene ceste ulazi blizu te lijepo preuređene zgrade nekadašnje vojarne. Prava šteta na koju se, međutim, nitko nije obrencuo iz tog sjedišta nevladinih udruga. Netko od potencijalnih izvođača je tražio da se definiraju nova stabla ispred IMPACT centra. U odgovoru se navodi kako će to biti crnike promjera manjeg od 10 centimetara.

Prema troškovniku je predviđeno uzduž nove trase sadnja 70 novih stabala kostele, odnosno fafarikule (opsega do 22 centrimetra, a visine do 2.5 metra) kojima, za razliku od crnika, ispusi iz vozila daleko bolje pogoduje za rast negoli crnikama. Kada se počne graditi, bit će uklonjeno od 24 do 27 postojećih stabala, s tim da se desetak crnika planira presaditi, izvjestio je pročelnik Ćurković.

Trasa - narančasta linija dolazi do samog ruba IMPACT centra

Projektanti su, kao što je već poznato, nove kolničke trake do raskrižja Tuđmanove s ulicom Put Stanova predvidjeli na strani City Gallerije, dok će od tog raskrižja proširenje biti uglavnom na zemljištu u vlasništvu RH, a na kojem su vojni prostori zamijenjeni javnim sadržajima.