Nakon četiri mjeseca na Općinskom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje povjereniku Sindikata medicinskih sestara i tehničara Opće bolnice Zadar Ivana Brale, protiv kojeg je glavna sestra bolnice Darija Katuša pokrenula privatnu parnicu za klevetu jer ju je na svom Facebook profilu prozvao za degradiranje i iživljavanje nad radnicima, nezakonito imenovanje, te među ostalim usporedio sa sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong-unom.

Glavna rasprava, koja je zbog samoizolacije sudionika izgubila kontinuitet, nastavljena je danas svjedočenjem jedne medicinske sestre, kao potpisnice peticije protiv Katuše koja je 2010. godine rezultirala njezinom smjenom s mjesta glavne sestre Odjela za gastroenterologiju. Iako je sama potpisala tu peticiju u kojoj se Katušu optuživalo za mobing nad podređenim kolegicama, danas, 10 godina poslije, ne sjeća se njezinog sadržaja.

- Radiš s kolegicom koja je nešto doživjela i kada ti ona tijekom radnog vremena prepričava jedno te isto, malo pomalo, usisa te ta negativna atmosfera. Dvije su se žalile na njezine pozive dok su bile na bolovanju, a jedna na ton. Ja osobno to nisam doživjela na vlastitoj koži, prepričala je medicinska sestra (podaci poznati redakciji), koja je na upit sutkinje Maje Ivković rekla kako odnos Katuše prema sestrama ne bi nazvala "iživljavanjem i degradiranjem".

Rupe u pamćenju detalja sa sastanka, koji je sazvan zbog peticije, objasnila je na sljedeći način:

- Jednostavno, to mi nije bilo ugodno iskustvo i ja sam ga izbrisala.

Rupe postoje i u arhivu bolnice iz koje su sudu na zahtjev za dostavom pismenog traga svih tih događanja odgovorili kako u arhivi nije pronađena tražena dokumentacija. Iako je omaškom suda naznačena kriva godina, pa je zahtjev danas ponovno poslan, pravnica iz OB Zadar (podaci poznati redakciji) potvrdila je kako nisu uspjeli pronaći te dokumente iako je ona osobno, kao tada jedina pravnica u zadarskoj bolnici, napisala i opomenu i smjenu Katuše na niže radno mjesto.

- Nakon sastanka, ne znam koji dan, isti ili dan iza, dobila sam zadatak napisati tu opomenu. Forma je možda bila opomene pred otkaz, kao jedini zakonski način za upozorenje radnika, ali otkaz se nije spominjao u razgovorima. Ne znam gdje sam odložila opomenu. Čujte, ja sam tada bila jedini pravnik, a i danas radimo na način da za pitanja koja se tiču sestara surađujemo s glavnom sestrom, a po pitanju doktora s ravnateljem. Ja jedino mogu pretpostaviti da bi opomena mogla biti kod tadašnje glavne sestre, Ivane Gusar. Opomena je napisana, a što se tiče dostave, ne mogu sa sigurnošću reći da je dostavljena kad ja to nisam vidjela, svjedočila je pravnica zadarske bolnice u prisustvu Katuše koja tvrdi kako joj opomena nikad nije uručena.

Pravnica je naknadno navela i drugu mogućnost za gubitak dokumentacije, koju Brala od početka vidi kao sumnjivu radnju.

- Arhiva je čuvana na krovu, a krov se u međuvremenu renovirao, pa je moguće da je tad izgubljena.

Pravnica je potvrdila kako je Katušina smjena bila izravna posljedica peticije, ali sumnja da je to tada navedeno u razlozima za njezin premještaj na drugi odjel jer se to u pravilu nije pisalo. Svoju suradnju s njom ocijenila je profesionalnom, a na upit njezinog odvjetnika odgovorila je kako je procedura imenovanja Katuše za glavnu sestru zadarske bolnice odrađena po propisima.

Njezin odvjetnik Branimir Zorica naglasio je kako "niti jedan od svjedoka nije potvrdio ono što se navodi od strane okrivljenika u objavi koja je predmet privatne tužbe, a pogotovo u onom dijelu koji se odnosi na navodnu nezakonitost imenovanja na dužnost glavne medicinske sestre u bolnici, na njezino današnje ponašanje prema potpisnicima peticije, a niti na uvredljive riječi", na što mu je branitelj Mirko Kovač kratko i jasno uzvratio kako su ti navodi netočni.

Presuda će biti donesena nakon saslušanja Ivane Gusar, kao posljednjeg dokaznog prijedloga koji će se iznijeti na ročištu u ožujku.