Na Višnjiku su danas počele pripreme oko postavljanja punkta za cijepljenje protiv koronavirusa, koje u Zadru organizirano počinje u ponedjeljak 1. ožujka. U ovoj fazi počinju se cijepiti osobe starije od 80 godina, osobe od 65 do 79 godina, te odrasle osobe visokog rizika, bolesnici od malignih neoplazmi, dijabetesa, akutnog infarkta miokarda itd. Na Višnjik mogu doći samo oni kojima su liječnici obiteljske medicine javili da imaju termin.

- Cijepljenje je organizirano za pacijente s područja Grada Zadra, kojega pokrivaju 43 liječnika obiteljske medicine, dok će se ostalima u županiji cjepivo dostaviti po redoslijedu cijepljenja. Molimo sve da ne dolaze prerano i bespotrebno stvaraju gužve - dovoljno je doći 10 minuta ranije, kako bi se obavio liječnički pregled i potom pristupilo cijepljenju, rekla je danas dr.sc. Franka Krajnović, pomoćnica pročelnika UO za zdravstvo socijalnu skrb, udruge i mlade Zadarske županije.

Kako se doznaje, dnevno će se cijepiti 200 osoba, odnosno ukupno oko 2.000 u prvom i drugom tjednu. Svi su termini popunjeni, dok će se za vrijeme nakon toga pacijenti upisivati ovisno o dinamici kojom će pristizati cjepivo. Svakog mjeseca ovim bi se tempom moglo cijepiti oko 6.000 osoba, čime bi se do ljeta postigla poželjna procijepljenost od 50 posto. Za sada pacijenti će se cijepiti Pfizerovim cjepivom, najavio je koordinator cijepilišta, pomoćnik ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo dr. Robert Županović.

- Za prva dva tjedna imamo Pfizerovo cjepivo, nakon čega ćemo vjerojatno dobiti i Astra Zenecino i Modernino. Ali nikakve razlike između ovih cjepiva nema, što pokazuju i najnovija istraživanja, po kojima sva cjepiva imaju 94 posto zaštite od hospitalizacije zbog zaraze virusom, kaže epidemiolog Alan Medić.

Cijepljenje počinje u ponedjeljak ujutro u 9 sati.