U sjeni velikog problema s upisom djece ostao je infrastrukturni dio projekta izgradnje osnovne (katoličke) škole na Novom Bokanjcu. Dok čekamo odgovore na pitanja koja su i dalje ostala neodgovorena, obišli smo velebno zdanje koje je niknulo uz Ulicu Franje Fanceva.

Sa strane autobusnog stajališta nalazi se glavni ulaz u zgradu, čiji središnji dio čini predvorje koje će biti i više nego dostatno za školske priredbe. U tom dijelu uređuje se i blagovaonica s pripadajućom kuhinjom i spremištima.

Kroz ukupno 10 učionica s pripadajućim kabinetima proveo nas je Toni Dujić iz Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, kojem se ured u posljednje vrijeme nalazi na relaciji osnovna škola Novi Bokanjac - Centar Mocire. Zadovoljan izgledom nove školske ustanove, koja nije tipična "kocka", Dujić ističe kako projekt u potpunosti odgovara državnom pedagoškom standardu. Ono što ga čini posebnim su tri atrija sa zelenilom na koje će se pružati pogled ako misli zalutaju tijekom nastave.

Na drugom kraju zgrade, uz crkvu, izgrađen je pravi sportski kompleks s velikom zatvorenom dvoranom, uz svlačionice i tuševe, te dva vanjska igrališta, nogometnim i košarkaškim, i trim stazom koja će se presvući tartanom.

No, ni infrastrukturni dio projekta nisu zaobišli problemi, zbog kojih su radnici rade i subotom.

- Hvatamo rokove kako bi sve bilo završeno do kraja travnja. Prvi rok bio je u siječnju, rekao nam je Dujić.

Razloge probijanja roka objasnio nam je voditelj gradilišta Mario Romanjek iz tvrtke Krekić Avangard, koja je taj posao dobila preko javnog natječaja za 38.5 milijuna kuna (bez PDV-a). Njihovi radnici u gradilište su uvedeni u listopadu 2019. godine.

- Imali smo puno kišnih rada i problema s koronom. Također, sam teren zahtijeva dodatan napor. Iznenadila nas je tvrdoća i kategorija terena, nismo očekivali da će sve biti stijena, rekao nam je kroz buku teške mehanizacije voditelj gradilišta. 

Nakon 16 mjeseci radovi ulaze u završnu fazu.

- Preostali su još završni sloj fasade, unutarnje bojanje i postava podnih obloga, popločenje glavnog trga i asfaltiranje prometnice, rekao nam je Romanjek.

Po završetku građevinskih radova zgradu će preuzeti vlasnik - Zadarska nadbiskupija.

- Nakon preuzimanja izgradnje, cjelokupno dovršenje škole, pa tako i unutarnje opremanje, financira nadbiskupija, rekli su nam u gradskoj upravi iz koje su već ranije najavili kako škola neće biti spremna za otvorenje na početku, već tijekom školske godine 2021./2022.

Resornog gradskog pročelnika Josu Nekića smo zamolili precizniju informaciju o planiranom datumu otvaranja škole, te ćemo je objaviti naknadno.