Prirodna ljepota Cerovačkih špilja od sljedeće godine bit će prezentirana onako kako zaslužuje: do kraja godine izgradit će se Centar izvrsnosti Cerovačke špilje, kojim će se omogućiti prihvat i informiranje posjetitelja, urediti vanjske šetnice od prihvatnog centra prema Gornjoj i Donjoj Cerovačkoj špilji, izgraditi pješački prijelaz preko željezničke pruge, urediti Cerovačke špilje za turističko posjećivanje, izraditi i implementirati edukacijsko-interpretacijski program Centra izvrsnosti te uspostaviti međunarodna partnerska mreža speleoloških i stručno-znanstvenih organizacija iz regije dinarskog krša.

Cerovačke špilje jedan su od najvećih turistički pristupačnih speleoloških objekata u Hrvatskoj. Ukupna dužina Cerovačkih špilja (Gornje i Donje) je 7.893 metra, od čega je turistički uređeni dio 1.333 m. Osim što su iznimno bogate špiljskim ukrasima, obiluju značajnim arheološkim i paleontološkim nalazima.

- Novi Centar izvrsnosti će sasvim sigurno otvoriti nove mogućnosti za razvoj ovog kraja, a svim zaljubljenicima u speleologiju, planinarenje i općenito avanturistički turizam pružiti nezaboravan doživljaj, pogotovo jer je obližnji Crnopački speleološki sustav dulji od 41 kilometra, što ga čini najvećim špiljskim sustavom u Hrvatskoj i jednim od najvećih u Europi, rekao je nedavno prilikom obilaska Božidar Longin, župan Zadarske županije, koja je jedan od partnera na projektu. Nositelj je Javna ustanova park prirode Velebit, a ostali partneri su Natura Jadera, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije te Zagrebački speleološki savez.

Uloga Zadarske županije u projektu je kroz aktivnosti promidžbe i vidljivosti projekta prezentirati vrijednost i ulogu zaštićenog područja Parka prirode Velebit, s posebnim naglaskom na lokalitet Cerovačkih špilja, čime će se osigurati privlačenje broja posjetitelja i postaviti temelj komunikacijskog modela prema općoj i stručnoj javnosti. Natura Jadera ima zadaću osmisliti i organizirati škole u prirodi.

- Na ovom području osmislit ćemo radionice male škole krša te speleološke radionice s djecom iz osnovnih i srednjih škola Zadarske i Ličko-senjske županije. Nadam se da ćemo djeci na pravi način približiti problematiku zaštite prirode, rekao je prilikom obilaska ravnatelj JU Natura Jadera Damir Perić.

Posrednu korist imat će i lokalno stanovništvo, kojega je posljednjih godina sve manje. Ovakvi projekti bude nadu da će se zaustaviti veliko iseljavanje s područje Općine Gračac.

- Ne radi se samo o turističkim dolascima, nego i prodaji autohtonih proizvoda, razvoju OPG-a. Ovakvi projekti mogli bi zaustaviti trend iseljavanja i u budućnosti povećati broj stanovnika na ovom području, rekao je načelnik Općine Gračac Robert Juko.

Projekt Centar izvrsnosti Cerovačke špilje - održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem (kao dio programa SPARC - Speleološki park Crnopac) odobren je za financiranje u sklopu poziva Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode (referentni broj: KK.06.1.2.01) u sklopu OP Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 68.453.850 kuna, a dovršetak se očekuje do kraja 2021. godine.