U ovotjednoj emisiji "Na mladima svijet ostaje" Radija 057 ostaje ugostili smo docenticu dr. Irenu Pavela Banai, profesoricu na Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru na koji je stigla kao maturatnica gimnazije iz Osijeka. Kao jedna od najmlađih profesorica na zadarskom Odjelu za psihologiju, Irena ima ogromno iskustvo u organizaciji: od studentskih Dana seksualnosti, preko dana i kongresa psihologije do ovogodišnjeg Tjedna mozga.

- Od studentskih dana uključena sam u takve aktivnosti, isto kao što su sadašnji studenti uključeni u organizaciju zajedno sa nastavnicima. Gotovo dvadeset godina Tjedan mozga je vodila prof. Nataša Šimić, a ja sam imala sreću da ga vodim skupa s njom, pa i naslijedim njezinu voditeljsku palicu. Ove godine promoviramo različite spoznaje iz područja neuroznanosti, što je moja omiljena tema i logični nastavak naše kampanje usmjerene na baš tu, specifičnu temu, ispričala nam je naša gošća.

Tema ovogodišnjeg Tjedna je Zeleni mozak, kao reakcija na klimatske promjene s kojima se danas suočavamo.

- Tradicionalno, kao i svake godine, organizirali smo veći broj aktivnosti za različite dobne skupine, odnosno za vrtićku djecu, osnovnoškolce i srednjoškolce; ali i za širu populaciju putem javnih predavanja. Spoznaje s područja neuroznanosti povezat ćemo s poljem ekologije i očuvanjem okoliša. Fokusirali smo se na pozitivne strane boravka u prirodi i važnosti njezinog očuvanja iz razloga što taj boravak može imati izrazito pozitivne posljedice na naš mozak, živčani sustav i mentalno zdravlje. Dotaknut ćemo se i teme COVID-a-19 jer ono što ovogodišnji Tjedan mozga čini specifičnim jest organizacija u doba pandemije. U sklopu toga, u petak, 19. ožujka planiramo edukativni panel koji će održati nastavnici i studenti s Odjela za psihologiju, prilikom čega ćemo izložiti rezultate istraživanja na temu koronavirusa. Odgovorit ćemo na pitanje kako ljudi reagiraju na jednu takvu neizvjesnu situaciju u kojoj se vrlo važno informirati iz pouzdanih izvora kako bismo mogli steći što bolji uvid u temu, pa tako i smanjiti našu anksioznost, iznijela je Irena.

"Što su studenti sanjali u prvom valu pandemije koronavirusa?" vrlo je zanimljivo istraživanje koje je otkrilo kako ipak nisu sanjali pandemiju i lockdown već profesore, ispite i učenje. 

- Kad se prisjetim organizacije Dana seksualnosti, moram se malo i nasmijati jer je ideja o pokretanju tog projekta krenula uistinu jako spontano, na jednoj neobaveznoj kavi. Kada smo prvi put ušli u to, naišli smo na dosta poteškoća, no ono što mi svakako ostaje u sjećanju je velik interes javnosti i studentske zajednice. Posebno mi je drago što su ih preuzele naredne generacije i dovele na puno višu razinu koja se usmjerava na seksualno nasilje, rodnu i spolnu ravnopravnost, predrasude itd. Visoka posjećenost samo dokazuje koliko je ova tematika važna!

Studij psihologije je jedan od prvih deset studija po omjeru prvih izbora i upisnih kvota. Mlad nastavnički kadar, kvalitetan studijski program i lokacija ovog Odjela na Sveučilištu u Zadru zasigurno je nešto što posebno privlači studente. 

- Naši studenti su aktivni na raznim projektima, nedavno su pokrenuli studentski časopis "Psihoteka", a već tijekom studija neki od njih pokazali su izniman interes za znanstvenim radom, pa se i publicirali u prestižnim psihologijskim časopisima, ostvarivali međunarodne nagrade... Ambiciozni i izrazito sposobni, empatični, aktivni, kreativni, epiteti su kojima je ova mlada profesorica okarakterizirala svoje studente na upravo tom Odjelu.

Sve informacije i program, kao i sva javna izlaganja Tjedna mozga u Zadru 2021., koji se održava od 15. do 21. ožujka, potražite na linku.