U suradnji Hrvatske udruge za epilepsiju i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske na današnji datum, 26. ožujka pod nazivom „Ljubičasti dan" na svim kontinentima i u više od stotinu zemalja svijeta obilježava se Svjetski dan podrške osobama s epilepsijom.

Ova utjecajna inicijativa obilježit će se i u Zadru simboličnim osvjetljavanjem simbola našega grada - Svetog Donata. Kako smo saznali od voditeljice Odjela za pedijatriju Opće bolnice Zadar prim. dr. sc. Sanje Delin i glavne sestre ovog odjela dr. sc. Marije Ljubičić, mag. Med. Techn, ovakve aktivnosti omogućit će senzibilizaciju javnosti za pružanje podrške djeci i odraslim osobama koje boluju od epilepsije te tako doprinijeti uklanjanju stigmatizacije i stavaranju ravnopravnih odnosa u okruženju u kojem ove osobe žive.

Podršku za realizaciju navedenog pružit će i Grad Zadar, Studio D.I. te Meta baloni Zadar, a sama inicijativa potiče od predsjednice H.U.E. - „Hrvatske udruge za epilepsiju" dr. Ane Sruk i referentog centra za epilepsiju Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Senzibilizacija javnosti koja se dobiva obilježavanjem ovoga dana uvelike doprinosi ublažavanju stigmatizacije i osvješćivanju javnosti za pružanje podrške i stavaranju ravnopravnih odnosa u okruženju u kojem ove osobe žive i gdje potpuno ravnopravno mogu dati svoj doprinos.

„Ljubičasti dan" u našem gradu obilježit će se danas osvjetljavanjem Svetog Donata u vremenu od 17 do 22 sata, a na Odjelu za pedijatriju djeca će dobiti ljubičaste balone.

 

O Ljubičastom danu

Inicijativu za obilježavanje „Ljubičastog dana" pokrenula je djevojčica Cassidy Megan, njezini roditelji i Udruga za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi 2008. godine. Tada devetogodišnja djevojčica s epilepsijom, Cassidy je istaknula želju da progovori o teškoćama s kojima se suočava te nastojanja da ukaže kako se osobe s epilepsijom ne razlikuju od drugih ljudi. Posebno ističući da su njezine osnovne ljudske potrebe identične potrebama druge djece, Cassidy i njezini roditelji nastojali su ukazati javnosti kako su mogućnosti ove djece i osoba širokog raspona te da ih nije poželjno umanjivati. Inicijativa je prepoznata kao pozitivna i potaknula na promišljanja o razbijanju predrasuda, uklanjanju nerazumijevanja okoline i ublažavanju emocionalnih teškoća, a poglavito negativne percepcije socijalne izolacije i osjećaja osamljenosti.

Godine 2010. Republika Hrvatska po prvi puta se uključila u organizaciju obilježavanja „Ljubičastog dana" te se tako priključila obilježavanju ovog dana na na međunarodnoj razini.

U suradnji Hrvatske udruge za epilepsiju i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva Zdravstva Republike Hrvatske u našoj se zemlji kao i u drugim državama svijeta 26. ožujka obilježava kao dan od visokog senzibiliteta za potebe djece i svih osoba s epilepsijom. Nastavno tomu, želja nam je to pokrenuti i našem gradu Zadru.

Mišljenja smo da će se širom sezibilizacijom javnosti umanjiti neprimjereni mitovi o epilesiji kao što su primjerice percepcijeda se radi o psihičkoj, pa i čak i zaraznoj bolesti, da oboljeli od epilepsije ne bi smjeli imati djecu ili bi trebali ići u posebne obrazovne ustanove kako bi stekli odgovarajuće obrazovanje i tome slično. Takve stigamtizirajuće percepcije moguće je umanjiti posebnim nečinima obilježavanja i sjećanja na osobe koje se sučavaju s ovom bolešću. Od posebnog je značenja ukazati kako je epilepsija neurološki, organski poremećaj koji dovodi do poremećaja funkcije mozga, a koji se primjenom odgovarajuće i kontrolirane terapije može držati pod kontrolom te tako pružiti ovim osoba široke mogućnosti aktivnog participcipranja u aktivnostima svakodnevnog života čime će neizbježno dati svoj puni doprinos široj društvenoj zajednici. Senzibilizacija javnosti koja se dobiva obilježavanjem ovoga dana uvelike bi doprinijela ublažavnju stigmatizacije i osvješćivanju javnosti za pružanje podrške i stavaranju ravnopravnih odnosa u okruženju u kojem ove osobe žive i gdje potpuno ravnopravnop mogu dati svoj doprinos.