Opća bolnica Zadar izvijestila je kako se zbog sve većeg broja zahtjeva za testiranje na SARS-CoV-2, kao i trenutne epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj, odlučila na reorganizaciju postojećeg prostora za testiranje. Punktovi za testiranje nalaze se na prostoru parkirališta preko puta Opće bolnice Zadar, na većoj i prostranijoj površini, objašnjavaju iz Bolnice.

Opća bolnica Zadar provodi usluge tri vrste testiranja, dok cijena ovisi o vrsti testa koji se provodi. Cijena SARS-CoV2 RT-PCR-a s dvije ciljane sekvence iznosi 800 kn. Testiranje se provodi iz uzorka obrisa nazofarinksa, RT-PCR metodom molekularne dijagnostike, pri čemu se detektiraju dvije ciljane sekvence virusa. Brzi antigenski test na COVID-19 košta 200 kuna, a u OB Zadar kažu kako je to pouzdan, brz kromatografski imunološki test za kvalitativno otkrivanje specifičnih antigena SARS-CoV-2 prisutnih u nazofarinksu. Ovaj antigenski test prihvaćen je u Europskoj Uniji za prelazak granice.

Serološko testiranje - antitijela COVID-19 (IgM, IgG) naplaćuje se 150 kuna. To je test kojim se otkriva prisutnost antitijela (specifičnog imunološkog odgovora) protiv antigenih proteina u uzorku krvi. Pozitivan rezultat pokazuje da je osoba u prošlosti bila izložena SARS-CoV-2, ali daje malo ili nimalo podataka o trenutnom statusu zaraze.

Vrijeme čekanja na nalaz (od uzimanja obrisa do izdavanja nalaza) je najduže do 48 sati.