Vijest da je cijela hrvatska obala je iz zelene prešla u narančastu boju na novoj korona-karti Europske unije koju objavljuje Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), odjeknula je među turističkim radnicima koji su se toga zapravo i pribojavali.

Brojni djelatnici u turizmu su zbog toga itekako razočarani i pozivaju na cijepljenje i pridržavanje epidemioloških mjera, a očekuju i brzu reakciju Vlade, piše Index.

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Tomislav Fain komentirao je kako nije iznenađen ovakvim razvojem situacije:

- Gledajući brojke, pogotovo u Zadarskoj županiji, nisam iznenađen razvojem situacije. Unatoč upozorenjima turističkih djelatnika da se cijepimo, da pazimo - očito je da nismo prihvatili sve što smo predlagali i to je posljednica toga. Ljudima bi poručio da shvate ozbiljnost situacije i da se što više cijepe jer smo turistička destinacija. U Hrvatskoj 80 posto stanovnika posredno ili neposredno živi od turizma. Nadamo se da ovo neće utjecati u velikim brojkama na sezonu. Pričekajmo tjedan dana pa ćemo vidjeti, kazao je Fain.

Optimističan nije niti direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

- Iz ovog se ide u crveno brže nego natrag u zeleno, a onda nam sezona staje, ustvrdio je Ostojić.