Vijećnici Županijske skupštine prihvatili su Izvješće o radu i Izvješće o izvršenju financijskog plana Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije za 2020. godinu.
Zavod za prostorno uređenje Zadarske županije je i u protekloj 2020. godini realizirao program rada te opravdao svoj institucionalni cilj i svrhovitost kao županijska javna ustanova koja obavlja poslove sukladno Odluci o osnivanju, istaknuo je u izvješću njegov ravnatelj Stjepan Gverić.

Vijećnik SDP-a Jure Zubčić zamjerio je što je sjednica Upravnog vijeća, koje je razmatralo izvješće o radu i donijelo sve prateće odluke, održana telefonom.
- Nisu se usudili sjesti i raspraviti financijski plan. U isto vrijeme pogoduje se kapitalu nauštrb javnog interesa. Imali smo situaciju da je izrađivač prostornog plana u raspravi rekao da je "čuo da je škola u Arbanasima poluprazna", bez ikakvog dokumenta. Ne vodi se dovoljno briga o javnom interesu, upozorio je Zubčić.

Gverić je rekao da se mora voditi računima o ovlastima Zavoda, koji nije jedina institucija uključena u zaštitu prostora.

- Puno je prostora u kojemu nemamo ovlasti donositi odluke. Možemo sugerirati jedinicama lokalne samouprave da vode računa o svom prostoru, ali često ne možete utjecati na konačnu odluku, koja je u skladu sa zakonom i onim što im zakon omogućuje, konstatirao je Gverić.