U Benkovcu je na poseban način, ali uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera, obilježen Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Cjelodnevni program je organizirala Koordinacija benkovačkih braniteljskih udruga u izravnoj i pomno pripremljenoj suradnji s lokalnom samoupravom te uz kontrolu Stožera civilne zaštite Grada Benkovca. Program je započeo svetom misom za domovinu koju je u Župnoj crkvi Male Gospe predvodio župnik don Anđelko Buljat.

Nakon toga su se svi sudionici, odnosno braniteljske udruge s područja Zadarske županije, ali i šire, okupili na trgu dr. Franje Tuđmana, odakle su u iznimno posloženoj koloni prodefilirali ulicama grada uz pratnju Limene glazbe iz Stankovca koja svake godine na dan Oluje budi Benkovčanke i Benkovčane i time ih poziva na slavljenje ovoga velikoga državnog praznika. A praznik je bio i za oči i za dušu.

Središnji je program upriličen na trgu dr. Franje Tuđmana koji je vodio voditelj i novinar Radio Benkovca Mihovil Mijo Brkić, podsjetivši na značaj ovoga velikoga dana za Hrvatsku, ali i za Benkovac. To je bio skladno sročen osvrt koji su velikim pljeskom pozdravili svi okupljeni. Jednako tako pozdrav je u ime Grada Benkovca, probranim riječima svima uputio i gradonačelnik Tomislav Bulić, kojega su svi prisutni, ali i najveći broj građana prepoznali kao osobu koja je uistinu zaslužila i u drugom svom mandatu voditi ovaj grad.

Nakon gradonačelnika Bulića skup je u ime potpredsjenika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, a na njegov zahtjev pozdravio u tu prigodu njegov posebni izaslanik Nedjeljko Genda, inače predsjednik UHDDR-a Benkovac i ujedno u ime organizatora, Koordinacije braniteljskih udruga s benkovačkog područja. Nakon pozdravnih riječi pristupilo se polaganju vijenaca pred spomen obilježjem palim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama te pred spomenikom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Bilo je i emocija, svi su prisutni na poseban način željeli odati priznanje svima zaslužnima za ovo što danas ima i Benkovac i Zadarska županija i Lijepa naša. Programu su se pridružili članovi Moto klubova predvođeni zadarskim Moto klubom ˝Beštije˝, te su kao i prethodne godine defileom od Zadra do Benkovca i kroz sam grada Benkovac, na zadovoljstvo svih građana, upriličili spektakularni defile.

 Nakon ispraćaja motorista i gostiju koji su morali dalje, program obilježavanja 26.obljetnice VRO Oluja preselio se na obližnje Barice gdje se odvijao sportsko-rekreacijski dio programa, boćanje za starije i odbojka na pijesku za mlade.

Jednako tako se organizator potrudio da za sve koji su došli obilježiti ovaj veliki dan, osigura roštilj uz obilje jela sa roštilja i pića. Čak se na stolu našla i ˝olujna torta˝ spravljena u ovu prigodu koja je bila ukrašena simbolima VRO Oluja, sa šahovnicom, likom prvog hrvatskog predsjednika i ostalim simbolima iz pobjedničkoga i pravednoga Domovinskoga rata. Tortu su inače zajednički razrezali gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić i u ime Koordinacije braniteljskih udruga Nedjeljko Genda, predsjednik benkovačke podružnice UHDDR-a. Sat prije ponoći ova prekrasna priča ovogodišnje Oluje, začinjena je spektakularnim i dugotrajnim vatrometom.