Radovi u Ulici Franje Tuđmana, koje je od Grada Zadra dobio Lavčević Zadar, odvijaju se u različitim fazama na ukupnoj dužini od 890 metara. Najviše je odmakla prva faza na prostoru bivše vojarne - budćeg sveučilišnog kampusa s kojom se počelo još u svibnju.

Druga i treća faza se odvijaju po dinamici koja ukazuje na problema. Na dijelu Tuđmanove na kojoj je u srpnju odrađen promet jednim trakom, radovi su gotovo u zastoju. Iako smo već ustvrdili da se tamo odvijaju radovi na ugradnji plinovoda, oni su danas prekinuti jer su iskrsnuli kablovi drugih vlasnika podzemne infrastrukture.

- Pojavili su se kabeli HEP-a i T-coma, postavljeni na plićoj razini nego što je bilo poznato. Čekamo da njihovi predstavnici izađu na teren i ponude rješenje. Mi kao investitori ne želimo riskirati pa da se u izvođenju radova kabel ošteti, što bi onda bila odgovornost našeg izvođača radova, a time i Grada kao investitora, kazao nam je Ante Ćurković v.d. pročelnik Odjela za EU fondove kojem kao i kod ostalih EU projekata asistira dipl. ing. Marko Meštrović iz Odjela za graditeljstvo.

On nam je rekao kako su se ti kabeli pojavili nakon što je taj dio Tuđmanove raskopan. Problem s kabelima imali su izvođači iz Lavčevića prilikom vađenja devet stabala fafarikula (kostela) uz City Galleriju. Izvođačima radova kabel je prilikom vađenja strojem raskinuo korijenje.

I dok se i dalje sumnja u spas tih stabala s obzirom na vrijeme vađenja, kada je vegetacija još živa, za  12 kostela koje su ovaj tjedan izvađena s gradilišta Tuđmanove uz kompleks TIZ-a, ipak ima nade.

Zelenilo iz Tuđmanove otputovalo na Bokanjac

Nasadi su ih presadili na prostor nekadašnje predvojničke na Bokanjcu. Tamo im hlad prave borovi, a iz Lavčevića su dovezli još zemlje na novu lokaciju. Uz taj dio Tuđmanove prema TIZ-u, prema 3D projekciji projekta, bojimo se da više neće biti nikakvog hlada.

Odlazi i grmlje kao i drveni mostić koji je godinama bio opasan spoj za pješake s pogledom na baruštinu i nedovršeni dio elitnog naselja TIZ-a koji završava za „zmijom" (vijugasti oblik zgrade, op.a).