Zadarski nadbiskup Želimir Puljić blagoslovio je danas novu zgradu Katoličke osnovne škole Ivo Mašina u Zadru sagrađenu na Bokanjcu, koju od ponedjeljka pohađa 150 osnovaca. Uoči otkrivanja spomen-ploče u školskom predvorju, istaknuo je kako škola nosi ime po hrvatskom rodoljubu Ivi Mašini iz Preka, koji je zbog naglašenog rodoljublja umoren u kaznionici u Staroj Gradiški 1961. godine. Postao je simbol stradanja hrvatskog naroda, ali je i kao uzoran učenik i najbolji student povijesti u svojoj generaciji poticaj današnjim naraštajima.

- Posebno pozdravljam rektoricu Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Dijanu Vican, župana Božidara Longina, gradonačelnika Branka Dukića, načelnika Općine Preko Juru Brižića, ali i sestru naslovnika ove škole Desu Mašinu, koja je danas također među nama. Želim preko blagoslova ove škole zagrliti svu djecu našeg grada i nadbiskupije, kao i one koji vode brigu o djeci, istaknuo je nadbiskup.

Prigodnu riječ održao je i gradonačelnik Branko Dukić, koji je rekao da je Nadbiskupija preuzimanjem gradnje škole na sebe otvorila Gradu Zadru mogućnost gradnju nove škole na Crvenim kućama, gdje u POS-ove stanove dolazi 100 mladih obitelji.

- Nekada se govorilo da svako naselje mora imati učitelja i svećenika, danas su očekivanja puno viša. Bokanjac ima svoj Mjesni odbor, školu, igralište, crkvu, dobiva odvodnju, postaje prava gradska četvrt sa svim potrebnim sadržajima. Zajedničkim naporom izgradili smo predivnu školu koja će biti na ponos svakom djetetu. Broj razreda u školi bit će sve veći a raduju me namjere Nadbiskupije o njezinom širenju. Ovaj mandat želim ostvariti najavu o svoj djeci upisanoj u vrtić i učenicima u jednoj smjeni u školama, zbog čega nastavljamo s gradnjom novih škola ali i dogradnjom postojeći, OŠ Šimuna Kožičića Benje i OŠ Bartula Kašića, rekao je Dukić.