Grad Zadar i ove godine sudjeluje u obilježavanju EUROPSKOG TJEDNA MOBILNOSTI koji se održava svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u urbanim sredinama. Odabir ovogodišnje teme nadovezuje se na nevolje koje su pogodile Europu i svijet zbog pandemije uzrokovane bolešću COVID-19. Ona se također odnosi na prilike za promjene koje su proizašle iz ove nezabilježene zdravstvene krize u Europi.

Tako je današnja panel rasprava pod nazivom„Održiva mobilnost za zdraviji život" obuhvaćala četiri ključna pitanja: mentalno zdravlje, tjelesno zdravlje, sigurnost i odgovor na COVID-19.

Današnji sudionici panela bili su:

Izv. prof. dr. sc. Ana Pejdo, Odjel za Geografiju, Sveučilište u Zadru, s temom: „Mogućnost poboljšanja infrastrukture u Zadru za bolje, sigurnije i lakše kretanje."

Josip Milić, mag.oec., Voditelj Odsjeka za pripremu i provedbu EU projekata, Grad Zadar, s temom: „Predstavljanje projekata: Implementacija pametnih prometnih rješenja upotrebom novih tehnologija te IKT Zadar Urban Mobility 4.0 (ZUM 4.0) i Razvoj i implementacija inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcija prometnice s prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru - ITS"

Dr. sc. Gordana Ivković, Centar za tjelovježbu i studentski šport, Sveučilište u Zadru, s temom:„Povezanost tjelesnog vježbanja i zdravlja"

Dr. sc. Josip Karuc, asistent i istraživač, Laboratorij za praćenje i mjerenje tjelesne aktivnosti, Kineziološki Fakultet Sveučilišta u Zagreb; suosnivatelj i suvlasnik Proprio centra, Privatna fizikalna praksa, s temom: „Važnost tjelesne aktivnosti za zdravlje u doba pandemije koronavirusa."

Frane Herenda,mag. pharm. fitoaromaterapeut,Panacea, s temom:„Ljudski imunitet kao temelj zaštite organizma; koji su najbolji sastojci za prirodno podizanje imuniteta?"

Dr. Polona Bencun-Gumzej,psihoterapeutkinja za djecu i odrasle, Odrastanje, liječnica i specijalistica školske i sveučilišne medicine, s temom: „Koliki je utjecaj Covida-19 na mentalno zdravlje ljudi i djece; kako se djeca nose s održavanjem nastave online i koje su moguće trajne posljedice po mentalno zdravlje?"

Nakon izlaganja tema panelista, svi zajedno su sudjelovali u pitanjima za raspravu.

Grad Zadar svake godine organizira povodom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti organizira brojne aktivnosti. Prošlu subotu smo na Pozdravu suncu dijeliti zdrav doručak, a ekipa iz udruge Loptica je organizirala orijentacijsku šetnju za djecu u pratnji roditelja na otoku Ošljaku.

U srijedu, 22. rujna se obilježava DAN BEZ AUTOMOBILA. Tim povodom će se privremeno zatvoriti cesta oko bivše Tehničke škole, od 17 do 19 sati te organizirati brojne sportske aktivnosti na području Muraja i trga Pet bunara.

Cilj tog dana je jačati svijest javnosti o ozbiljnom onečišćenju uzrokovanom nepromišljenom uporabom automobila te poticati povratak pješaka, biciklista i javnog prijevoza u gradsko središte.

Za vrijeme održavanja EUROPSKOG TJEDNA MOBILNOSTI od 16.-22. rujna Grad Zadar i Next bike poklanjaju svojim sugrađanima 200 minuta besplatnog bicikliranja!

Sve aktivnosti se odvijaju u manjim grupama, uz pridržavanje epidemioloških mjera.