Prvi krug testiranja na koronavirus djelatnika zadarske bolnice obavljen je u nedjelju, većini neradnom danu.

Nekoliko njih je moralo platiti testiranje koje je po grupama organizirala glavna sestra Bolnice s odjelnim sestrama. Oni koji su zakasnili na svoj termin, morali su platiti testiranje 150 kuna, kao i oni kojima su došli po tu potvrdu da bi mogli s njom kod zubara.

Ukoliko zaposlenik nije došao na predviđen termin testiranja i prethodno nije opravdao izostanak, u mogućnosti je testirati se o vlastitom trošku, potvrdio nam je to zamjenik ravnatelja Bolnice, dr. Edi Karuc.

- Iako se testiranje zaposlenika provodi se o trošku Opće bolnice Zadar, radi organizacijskih razloga koji osim toga zahtijevaju i poštivanje epidemioloških mjera, testiranje se provodi prema točno unaprijed utvrđenom rasporedu o kojem su zaposlenici pravovremeno obaviješteni, obrazloženje je za naplaćivanje testiranja kojeg je napisao zamjenik ravnatelja.

On navodi kako Opća bolnica Zadar postupa sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja svih zaposlenika zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava koje obavljaju zdravstvenu djelatnost te privatnih zdravstvenih radnika na virus SARS-CoV-2. Radi se o brzim antigenskim testovima čija je nabavna cijena do 20 kuna.

Hoće li to biti mjesečni trošak od pola milijuna kuna, kako nam je rekao ravnatelj dr. Željko Čulina ili znatno manji, znat će na kraju mjeseca. U ponedjeljak je ravnatelj Čulina rekao kako još nema službenih uputa o tome na čiji će se trošak obavljati obavezno testiranje nakon mjesec dana. O tome se u javnosti već vode velike rasprave.

Danas je organiziran drugi krug testiranja za zaposlene u Bolnici pa tko izdrži neugodno grebanje po nosnoj sluznici ili će se ipak odlučiti cijepiti. Da i cijepljene treba testirati kako bi zaštiti pacijente, potvrdio je nemili događaj na Odjelu za hematologiju zadarske bolnice.