Stručnjaci iz Splita rade na istraživačkim aktivnostima za Plan upravljanja povijesnom jezgrom Grada Zadra, što je obaveza Grada nakon dobivanja povelje UNESCO-a 2017. godine za upis obrambenih zidina - bedema na listu Svjetske baštine.

S tvrtkom Urbanex d.o.o. iz Splita potpisan je 13. kolovoza 2021. ugovor na iznos bez PDV-a od 198 tisuća kuna odnosno s uračunatim PDV-om 247.500,00 kuna.

Druga faza izrade tog plana, po metodologiji koju zahtjeva UNESCO, prema najavi resorne pročelnice Dine Bušić, počet će dogodine. Prema Strategiji razvoja kulture čije je usvajanje kasnilo godinu dana u odnosu na razdoblje na koje se odnosi od 2019. godine, koronavirus je opravdanje za kašnjenje u izradi Plana. Lani je trebala biti osnovana radna skupina za izradu Plana upravljanja kontaktnom zonom obrambenih sustava Zadra i rad na prvoj fazi upravljanja, od predstavnika Grada, konzervatora, Sveučilišta te arhitekata i urbanista.

Javnosti nije poznato tko vodi izradu Plana i daje upute izrađivačima, niti je to spomenula pročelnica Bušić na ovotjednom Kolegiju gradonačelnika.

Taj dokument, kada se jednog dana napravi, trebao bi biti krucijalan za uvođenje reda u povijesnoj jezgri Zadra a posebno upravljanjem kulturnim dobrima. U Splitu se vodio mali rat između skupina stručnjaka oko izrade plana upravljanja Dioklecijanovom palačom.

Splitski Urbanex već je bio angažiran u Gradu Zadru kada su prije dvije godine dobili posao od 172 tisuće kuna na izradi "interpretacijskog koncepta integriranog kulturnog programa grada Zadra koji se izrađivao u sklopu EU projekta ZADAR BAŠTINI."