23. Biograd Boat Show, u organizaciji i domaćinstvu Ilirije d.d., već prvog dana i svečanog otvaranja posjetilo je dvostruko više gostiju nego lani, a takav je posjet nastavljen, te će se broj posjetitelja zasigurno približiti predpandemijskoj 2019. godini.

Nakon jučerašnjeg otvaranja 3. Croatia Charter Expo-a, u okviru sajma, kao najvećeg charter okupljanja u svijetu ove godine, sa učesnicima iz 100 nautičkih kompanija, agencija, brokera i servisa usluga za nautičare iz 15 zemalja Europe, okupljanje je nastavljeno s optimističnim najavama za iduću 2022. sezonu, te su već nakon prvog dana Croatia Charter Expo-a, izlagači jednoglasno proglasili ovaj događaj apsolutnim uspjehom.

Charter sezona u Hrvatskoj i dalje jača, a u petak se više od 160 charter jahti vraća u Marinu Kornati tijekom sajma, što je preko tri puta više od prosjeka za ovo doba godine, dok u subotu više od 60 jahti isplovljava do početka mjeseca studenog. Tijekom sajma održava se i regata One Design Business Sprint Offshore, a nagrade će se dodijeliti na večeri koja će se održati u marini u subotu.

Udruge čarter agenata (Boat Charter Agency Association) sa preko 200 međunarodnih članova diljem Europe odrađuje svoj program u hotelima Ilirije, organizatora i domaćina sajma, uz intenzivno učešće i kontakte na Expo-u i dogovore oko nadolazeće sezone.

Zamjetan je pritisak na dobavljače zbog usporene isporuke brodova, a rastuće potražnje koja je užarila tržište. Uz poslovne subjekte niz je individualnih kupaca iz zemlje i Europe koji su ovdje u potrazi za direktnom kupnjom brodova.

Nastavljen je i program 5. HGK Dana nautike, koji danas završavaju, te je uz sjednice Udruženja čarteraša HGK, te marina, održan MMK Booking Manager seminar za charter agencije. Nastavljeno je sjednicama Udruženja male brodogradnje HGK, Udruženja luka HGK i ostalih udruženja iz nautičke industrije i turizma pri HGK.

Za vikend su planirane mnoge zanimljive demonstracije i aktivnosti, uključujući izložbu flyboard "Rocket Man", čamac Thunderbird od 2000 KS koji može voziti više od 140 milja na sat, pomorske hoverboardove, kao i svjetske premijere kompaktnog vatrogasnog broda, i solarni trajekt sposoban za autonomno krstarenje snagom sunca. Posjetitelji također mogu besplatno otići na krstarenje Pašmanskim kanalom luksuznim event brodom Nada, u vlasništvu Ilirije d.d., od 36 metara. Popularni Festival Izvornosti ima najbolji izbor izlaganja OPG-ova u svojoj povijesti, dok će restoran Marina kornati nastaviti s večernjom glazbom uživo, uz poseban unplaged nastup lokalnog benda Freeway, sastavljenog od domaćih nautičkih djelatnika.

Biograd Boat Showu, u optimističnom ozračju dobre i duge nautičke sezone, nastavlja se do nedjelje 24. listopada.